ВИНЧА - СВЕТСКИ ЦЕНТАР ЗА НЕОЛИТ: У Влади Србије представљено урбанистичко архитектонско решење за ревитализацију Белог Брда

М. КРАЉ

13. 10. 2022. у 07:20

ТОКОМ протекле две деценије дозволили смо да се седам и по хиљада година старо историјско наслеђе обрушава у Дунав и да сваке године полако губимо део тог археолошког материјала од непроцењиве вредности. То више не смемо да допустимо.

ВИНЧА - СВЕТСКИ ЦЕНТАР ЗА НЕОЛИТ: У Влади Србије представљено урбанистичко архитектонско решење за ревитализацију Белог Брда

Визиторски центар, Фото Промо

Ово је јуче истакла Ана Брнабић, председница Владе Србије, на представљању победника конкурса за урбанистичко решење пројекта ревитализације и реконструкције Археолошког локалитета Бело брдо у Винчи. То што се лично, као председница Владе, бави овом темом, рекла је, говори о промењеном односу према култури, историјском наслеђу и непрепознатим потенцијалима.

- Винча је показатељ да највеће атракције, 2.500 старије од пирамида у Египту, могу да се униште, и то је оно што данас мењамо - наставила је Брнабићева.

- Ово је само почетак.

Радови на санацији клизишта у Винчи, према њеним речима, требало би да буду завршени у марту, догодине, а циљ је да с временом Бело брдо постане европски и светски центар за изучавање неолита, али и да доспе на листу светске баштине Унеска, а тај процес је, према речима председнице Владе, већ инициран.

Археопарк, Фото Промо

На међународном, јавном, анонимном, урбанистичко-архитектонском конкурсу, међу 12 понуђених решења, жири је изабрао пројекат београдског студија "АКВС архитектура".

- Свака архитектура на тлу које чува скоро осам миленијума трагова непрекидног развоја цивилизације, мора бити нежна и ненаметљива - објаснила је Анђела Карабашевић, испред победничког тима.

- Објекти у археолошком парку, стазе за посетиоце, платформе, већином су зато одигнути од тла и постављени на тачкасте ослонце, како би се то тло оставило слободно.

Идеја је да се код посетилаца створи укупан осећај неолитског живота, употребом традиционалне градње, односно, материјала, а то су дрво, трска, платно, печена земља.

Томе би требало да допринесе и узгајање винчанских биљних култура - лана, житарица, дивље купине и крушке, храста.

- Како већи део налазишта није истражен, планирали смо и низ модуларних елемената који ће одговарати у свим будућим фазама ископавања - открила је Карабашевићева и представила Визиторски центар са тршчаним кровом и панорамском терасом, Археопарк који чини седам лебдећих дрвених пасарела и групације тананих платнених тенди, под којима ће бити организоване тематске изложбе посвећене неолиту, као и Научноистраживачки центар, од савременог материјала, лаганијег од стакла.

Будући изглед Белог брда, Фото Промо

Трогодишњим пројектом вредним више од три милиона евра, како је нагласила Дубравка Ђукановић, директорка Републичког завода за заштиту споменика културе Србије, системски се улаже у очување, одрживи развој и свеобухватну промоцију локалитета на коме су истраживања почела пре једног века:

- После више деценија занемаривања, створиће се услови да он дође на европску мапу, не само научноистраживачких, већ и културно-туристичких рута.

Карабашевићева , Ђукановићева, Хил и Брнабићева, Фото Танјуг

Током последњих шест месеци решавани су имовинско-правни односи и нелегална градња на локалитету, израђени су стратешки документи, студија усаглашавања планске документације, као и пројекти за израду завеса од шипова на обалоутврди и израду дренажног канала. Тренутно је у току тендер за избор извођача радова на санацији клизишта на обалоутврди. Овај део посла вредан је 141 милион динара и реализоваће се из буџета и средстава из донације, из амбасадоровог фонда за очување културног наслеђа, Амбасаде САД, од 475.000 долара.

БОГАТО КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ

ПРОМОЦИЈИ је присуствовао амерички амбасадор Кристофер Хил, чији је претходник Ентони Годфри иницирао укључивање амбасадоровог фонда у пројекте у Винчи. Према његовим речима, амбасадоров фонд ове године обележава 20. годишњицу деловања код нас, током које су помогнути обнова крова раковичког манастира и фресака у Студеници, тврђаве у Ужицу и фасаде Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић".

- Ви у Србији имате изузетно богато културно наслеђе - истакао је Хил. - Историја нам говори о томе одакле смо, указује на проблеме које смо имали, али нам и показује пут у будућност.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (1)

ДРХТАЛА САМ ЗБОГ МОКЕ СЛАВНИЋА Драгана се присетила неугодне ситуације: Рекао је, ништа не брини