НАСТАВАК 12. ФЕДИСА ОБЕЛЕЖИЛА ТРИБИНА "РЕГИОНАЛНИ ЕКРАН": Сарадња кључ успеха

Ј. БАЊАНИН

06. 10. 2022. у 13:38

ДРУГО вече 12. Међународног фестивала драма и серија (ФЕДИС), које је одржано синоћ у Дому омладине, обележиле су трибина "Регионални екран" и чак две премијере. Публици је представљен наставак хит серије "Радио Милева", који нас од 11. октобра очекује на РТС 1, и трећа сезона популарне крими-драме "Клан", која 8. октобра стиже на Суперстар ТВ.

НАСТАВАК 12. ФЕДИСА ОБЕЛЕЖИЛА ТРИБИНА РЕГИОНАЛНИ ЕКРАН: Сарадња кључ успеха

Фото П. Милошевић

О регионалној сарадњи у области телевизијских серија говорили су глумци Миа Беговић из Хрватске и Изудин Бајровић из Босне и Херцеговине, продуценткиња Миланка Рашић из Северне Македоније и директорка продукције "Телекома Србије" Јасмина Лакобрија.

Најављујући богат јесењи серијски програм Јасмина је поменула нове наслове - "Бунар" Игора Ђорђевића, "Пад" Бојана Вулетића (по мотивима књиге Жарка Лаушевића) и романтичну комедију "Шетња са лавом" Филипа Чоловића.

Гошћа из Северне Македоније Миланка Рашић је напоменула да је кључ успеха увек регионална сарадња, те да је северномакедонско тржиште још мање када се упореди са Србијом, али да има чиме да се похвали.

- Серија "Преспав" имала је 143 епизоде и шест сезона и стварно је невероватно колико је била популарна. У Северној Македонији се сада први пут дешава да имамо спин-оф и то је "Кућни притвор" који је настао из "Преспава". Када говоримо о сарадњи, ове године је код нас снимљена цела турска серија, која се већ емитује, и то због филмских радника и локалитета у центру Скопља који су глумили Турску.

Изудин Бајровић истакао је како је серијиски програм у Босни и Херцеговини оживео.

- Већ се емитује "Котлина" у режији Даниса Тановића, која је снимљена почетком године. Још два или три ситкома су снимљена, а биће и драма од шест епизода. Када чујемо све што је урађено у Србији у протеклој години, ово није много, али је врло обећавајуће.

Почиње да недостаје људи јер тешко да у Сарајеву можемо да скупимо две филмске екипе које ће паралелно радити. То неминовно доводи до сарадње унутар региона. Као глумац највише што могу да пожелим јесте да нас границе не ограничавају.

Naslov

ускоро серија "фруст"

Директорка продукције "Телекома Србије" Јасмина Лакобрија  најавила је серију "Фруст" од шест епизода, чија се радња одиграва у Сарајеву, па ће и снимање бити тамо.
- Серију ће режирати једини наш Оскаровац и добитник Златног глобуса Данис Тановић, а "Фруст" ће бити у продукцији наше куће "Фајерфлај" и мађарског "Џој Рајдера", на чијем челу је Габор Криглер који је био шоуранер ХБО Европа - рекла је Лакобријева и додала да "Телеком", као највећи произвођач серија, и српску и регионалну кинематографију успешно пласира на пет континената.

Миа Беговић се присетила снимања свог првог филма са српским редитељем Желимиром Жилником, пре више од 35 година.

- Не да није било новца за дневнице него нико од нас није имао довољно да купимо ишта више од кромпира. Али смо радили, пењали смо се без осигурања по крововима јер је требало нешто снимити. Била нам је част да радимо са Жиком и били смо спремни све жртвовати. Буквално смо чекали да "седне" некакав хонорар некоме од нас, па да купимо крилца. Толико о глумцима и томе колико желимо да радимо, поготово када препознајемо да је то што радимо добро, да смо заједно и да постоји енергија која отвара светове, а и данас је готово исто. Није увек све идеално, али имамо ту додатну емотивну снагу да потегнемо и када се пада и када су кризе. То је један од разлога зашто серије са ових подручја добијају све више награда у Европи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

Фудбалска репрезентација Србије играла је против Камеруна у оквиру другог кола Светског првенства у Катару, а утакмица, која је учинила изузетно занимљивом ситуацију на табели групе Г, привукала је и приличну пажњу - у Русији.

29. 11. 2022. у 18:55

Коментари (0)

СРБИЈА МОРА ДА ПОБЕДИ ШВАЈЦАРСКУ, АЛИ... Тријумф можда не буде довољан, ево и зашто! Орлови можда прођу даље и жребом