СРПСКИ "МОСТ", МАЂАРСКИ ГОСТ: Министарка Маја Гојковић свечано отворила међународну смотру Арт маркет у Будимпешти (ФОТО)

М.КРАЉ

05. 10. 2022. у 22:12

КУЛТУРА је најбољи начин за спајање и узајамно разумевање људи. Она говори универзалним језиком, који сви разумемо. Овим речима, Маја Гојковић, потпредседница владе и министарка културе и информисања отворила је синоћ у Бална центру, угледну међународну манифестацију Арт маркет у Будимпешти, на којој наша земља први пут наступа као специјални гост, програмом "Мост Србија“.

СРПСКИ МОСТ, МАЂАРСКИ ГОСТ: Министарка Маја Гојковић свечано отворила међународну смотру Арт маркет у Будимпешти (ФОТО)

Фото: Новости

- Присуство великог броја реномираних уметника и галерија из читавог света, сврстава Арт маркет у културне догађаје првог реда – истакла је министарка културе Србије, обраћајући се угледним званицама и посетиоцима једне од водећих смотри ликовних уметности у централној и источној Европи. - Учешћем Србије, Министарство културе и информисања још једном потврђује спремност за даље јачање међународне сарадње у области културе. То је и најбољи начин да прикажемо богату и динамичну уметничку сцену Србије, у веома значајном међународном оквиру.

Гојковићева је потсетила на овогодишње успешне наступе Србије на светским смотрама, попут Бијенала у Венецији и Тријенала у Милану:

-У том светлу, програм „Мост Србија“ доказ је да се у савременом стваралаштву у Србији налази извор велике креативности. То се најбоље види у данашњем колективном наступу репрезентативних галерија. Предвиђени су и изузетно атрактивни пратећи програми, као што су представљање радова Марине Абрамовић и изложба сликарке Мире Бртке. Актуелност и висок ниво њиховог стваралаштва, спајају Србију и свет.

На једанаестом будимпештанском Арт маркету у Будимпешти, нашу земљу ће до 9.октобра, Србију представљати уметничке галерије из Београда, Новог Сада и Крагујевца, и то "Бел Арт", "Икс витамин", "Штаб", "Рима", "Новембар", "Б2", "Монолог" и "Сањај". Они ће изложити дела Ђорђа Ивачковића, Ане Вртачник, Андрее Ивановић Јакшић, Уроша Ђурића, Јошкина Шиљана, Милије Чпајка, Ђилета Марковића, Вељка Вујачића, Миће Стајчића, Николе Марковића, Нине Ивановић и других. "Мост Србија" подразумева и два уметничка пројекта, видео представљање Мујзеја савремене уметности из Београда, Музеја савремене уметности Војводине, Музеја „Тера“, предавања, трибуне...

На гала отварању, уз велики број колекционара, кустоса, стваралаца из Мађарске и читаве Европе, били су и српски галеристи и уметници које заступају, који су ову прилику схватили као могућност да успоставе срадњу са протагонистима других ликовних сцена.

У ЧАСТ МИРЕ БРТКЕ

РЕТРОСПЕКТИВА "Свет Мире Бртке", са делима из фондације са именом наше међународно признате уметнице биће отворена вечерас у будимпештанском музеју Q Цонтемпорарy. На програму Арт маркета су и перформанс уметнице Марине Марковић Тхе Аррангмент, а током сајма, у уметничком студију Габор М. Сзоке биће приказан избор из приватне колекције Ненада М. Костића. Уметници из Војводине, који живе и раде у Мађарској, представиће изложбом "Уметност без границе" у галерији "Мађар Мухиљи", а наши фотографи поставком "Фотографија после фотографије".

БОНУС ВИДЕО: ПОНОВО ЋЕ ИМАТИ БОЖАНСТВЕНИ ЗВУК - Реконструкција највећих оргуља у Банату

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕ МИРУЈЕ НИ У ПЕНЗИЈИ: Жика открио шта ради после повлачења са телевизије - има везе са српском традицијом