СЕТ МЕКФАРЛЕН: Интригантне авантуре у свемиру

НИКОЛА ДРАЖОВИЋ

02. 10. 2022. у 18:50

АКО бисмо били принуђени да америчког глумца, редитеља, продуцента, сценаристу и певача Сета Мекфарлена одредимо према њему омиљеном жанру, када је реч о продукцији, али и улогама у ТВ серијама, то би била немогућа мисија. Подједнако захтевна утврђивању његове оригиналне професије.

СЕТ МЕКФАРЛЕН: Интригантне авантуре у свемиру

ФОТО: Фокс

Номинован за Оскара, добитник три Емија и номинован за бар десет истих признања уз још две номинације за престижно кинематографско британско признање БАФТА, Сет Мекфарлен један је од најплоднијих америчких аутора - комедије. Али на Мекфарлен начин. Творац култног "Породичног човека", анимиране серије награђене са девет Емија и још дванаест номинација за исто признање, затим "Америчког тате", цртаћа номинованог за четири Емија, филма "Тед", са Марком Волбергом и Милом Кунис, који му је донео и номинацију за Оскара, али и сценариста легендарних цртаних филмова 90-их, као што су "Декстерова лабораторија", "Џони Браво" и "Крава и пиле", од 29. септембра, на канал Фокс, вратио се са трећом сезоном научнофантастичног серијала "Орвил" који нас четвртком, од 21.00, води ка - Новим хоризонтима.

Чак и у овој сајфај авантури његов препозна - тљиви хумор боји серију у стилу "Звезданих стаза" специфичном Мекфарлоновском магијом која мами осмех на лице. У ексклузивном интервјуу за "ТВ новости", Мекфарлен открива пикантерије са сета новог циклуса, али и одговор на питање које све занима - да ли он икада спава? С обзиром на силне пројекте које започиње без предаха, а међу њима и нови серијал заснован управо на филму "Тед", чија је продукција увелико почела, чини се да Мекфарлена чак ни пандемија корона вируса не може да заустави.


- Смех је вакцина за све. А то да ли стижем да спавам, чак се и не поставља као питање. Велика сам спавалица. Обожавам да спавам и имам привилегију да често уживам у томе. Поента је у доброј организацији. Када је систем постављен како треба, можете да спавате до миле воље - поручује Мекфарлен, додајући да је током деценија у кинематографији успео да успостави посао тако да функционише сам од себе.

Његова тајна успеха је, како каже, у делегирању послова.

- Не преузимам све на себе. Када схватите да свет може да функционише и без вас, тако да нисте у свакој чорби мирођија, коначно сте на путу ка звездама. Углавном радим на једном пројекту, и то тако што на осталима које започнем "узде" препустим људима у које имам поверења. Радим са сценаристима и редитељима који добро познају мој сензибилитет и начин размишљања, тако да немам проблем са тим да се ослоним на њих. Најважније је окружити се сарадницима уз које можете мирно да спавате - искрен је Мекфарлен, који захваљујући овом систему, како признаје, има могућност да се у потпуности посвети само једној серији или филму у тренутку, и да се њима препусти у потпуности.

А како је настала нова сезона серије "Орвил", у којој Сет глуми главног јунака, истовремено је потписујући и као аутор и сценариста.
- Цела сезона је настала у даху. Нисмо снимали по епизодама, већ "симултано". Ако је постављен сет командног моста на Орвилу, онда бисмо снимили све сцене које се одвијају у том окружењу. Због тога сви имамо утисак да смо снимали један баш дугачак филм. Иначе, наш сет је подељен на два спрата, што није чест случај у холивудској продукцији. Обично се све снима у једном студију, па се сет мења за следећи низ сцена. Међутим, Орвил је у ствари двоспратни брод и тако смо и снимали. Док су једни били на "мосту", други су радили у делу у ком је смештено погонско одељење. На тај начин смо убрзали продукцију и публици у најкраћем могућем року припремили нови серијал - задовољан је шоуранер ове авантуре у свемиру, признајући да се није плашио чињенице да серије овог типа више нису тако честе на малим екранима.

- Истина, нове генерације све више занимају супернатурал тинејџ сапунице, али верујем да серије попут "Орвила" увек имају своју публику. Везујем то за људску потребу за радозналошћу, а човек од свог постанка није престао да гледа у небо, и да се пита шта се све налази тамо горе. Сама чињеница да смо ту већ три сезоне, и да се полако спремамо за четврту, довољно нам говори о томе да ли љубитељи авантура у свемиру и даље постоје - истиче Мекфарлен, додајући да су за њега једини кредибилан "барометар гледаности" реакције верних гледалаца.

А због чега име "Нови хоризонти"?


- Идеја је потекла од моје шефице из Дизнија, и моје пријатељице са којом већ дуго сарађујем. Допало ми се, јер на неки начин сугерише да је пред нама наставак. Ширимо причу, област којом се бавимо је шира, а сама серија је са овом сезоном постала амбициознија. Мене подсећа на филм, и због тога ми је ова сезона можда и најдража до сад. Додуше, више немамо 13 већ 10 епизода, али ми се чини да квалитет серије није нарушен - сматра он.

Мекфарлен је на овој сезони радио и као редитељ, али је за њега, како каже, сценаристички посао одувек био највећи изазов.

- И са годинама је све већи. Публика се променила. Некада су гледаоци умели да цене ТВ програм. Уживали су у ишчекивању. Данас је примат постало то да се све мистерије што пре разоткрију и разреше. Публика иде испред радње серије. На друштвеним мрежама постоје групе које служе само за то да се открије шта ће се догађати у наставку серије. За сценаристу је то ноћна мора. Имате осећај да се борите са гомилом "писаца" који даље плету своју причу, а неке од њихових идеја заиста могу бити добре. Онда вам је криво што се ви нисте тога сетили (смех). Ипак, после толико година, и даље верујем да је осмишљавање нових прича једно од најплеменитијих занимања - закључује Сет Мекфарлен, који је, каже нам, идеје за нове епизоде добио, пре свега, захваљујући публици.

- У овом послу најважније је да ослушкујеш шта је то што публика жели. Због гледалаца и постојимо. И то није нимало једноставно. Добре приче не настају преко ноћи. На њима раде тимови сценариста. Ту су Дејвид Гудман, Бренон Брага, Андре Борманис, Лиз Хелденс и многи други људи који су од првог циклуса допринели томе да створимо причу која ће трајати. Нико заиста не размишља о томе како изгледа посао сценаристе. Са чиме се сусрећемо оног тренутка када уђемо у собу и станемо пред празну таблу. Пред нама је цео један свет који треба осмислити од првог слова.


БОНУС ВИДЕО: СЕЋАЊЕ: Павле Вујисић није завршио глуму, али многима је могао да буде професор
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (0)

ВЛАДА СРБИЈЕ ПОМАЖЕ ГРАЂАНИМА: Ево ко ће имати право на мање рачуне за струју