СТРИП ЈЕ БИО МАГИЈА: Била је то запостављена уметност, а сада има много аутора

М. Краљ

01. 10. 2022. у 11:45

НА јуче отвореном 19. Међународном салону стрипа у београдском Студентском културном центру, нашем чувеном ликовном уметнику из Париза, Милији Белићу, уручено је признање "Срећко Јовановић".

СТРИП ЈЕ БИО МАГИЈА: Била је то запостављена уметност, а сада има много аутора

Фото И. Маринковић

О награди издавачке куће "Дечје новине Доситеј" и Општине Горњи Милановац, као и имену које носи, сликар, скулптор и теоретичар уметности, изузетног међународног признања, за "Новости", каже:

- Срећко Јовановић је заслужан за целокупну моју уметничку каријеру, због професионалне и људске подршке коју ми је пружио. Док сам растао стрип је био права магија. Имао сам само 14 година када сам покуцао на врата "Дечјих новина" и упутили су ме на Јовановића, који је био главни и одговорни уредник. Показао сам му мапу са радовима, допали су му се, па сам прво цртао илустрације, а касније постао и део тима највећег стрип пројекта у тадашњој Југославији - "Мирка и Славка". Цртао сам све осим главих ликова, које је завршавао аутор Десимир Жижовић Бујин. Срећко ми је говорио да се читаоци буне ако виде да је Мирка и Славка цртао неко други.

Фото И. Маринковић

Била је то, истиче саговорник, сјајна прилика да усаврши цртеж, што му је помогло да потом ради самосталне стрипове. Од Јовановића је добио сценарио у ком су ликови били дечак Дане и његов верни друг пас Рики, који су пролазили кроз разне авантуре на овим нашим просторима. Неке секвенце изложене су сада на Салону стрипа.

- Срећко је био хуман човек, просветни радник са покровитељским односом према младима - наставља Белић. - Охрабривао ме је, не само да цртам, него и да будем добар ђак. "Дечје новине" су тада, почетком седамдесетих организовале две цртачке школе за младе ауторе, у Врњачкој Бањи и на Руднику. За једног јуношу, од 17 година, било је то велико охрабрење.

Али, када је уписао београдску Ликовну академију, професори су га, како тврди уметник, обесхрабривали да настави да се бави стрипом:

- Сматрали су да је то нижа врста уметности. Кренуо сам другим путем, бавио сам се сликарством, скулптуром, теоријом уметности. Занимало ме и да себи дам неке одговоре које нисам могао да добијем на самом факултету. Ипак, увек сам остао сентименталан према стрипу.

Саговорник се присећа и како су својевремено "Дечје новине" настрадале управо због неговања стрипа:

- Постојао је такозвани закон о шунду, који је уништио ову издавачку кућу, јер је морала да плаћа велике порезе. Зато ме радује оно што могу да видим и на овом фестивалу, да има све више домаћих издавача и стрип аутора, јер је то уметност која завређује сваку пажњу.

У СКЦ-у је синоћ одржана и трибина, са видео-пројекцијом, на којој је представљен Белићев албум "Паралелни светови", ("Дечје новине Доситеј"), о везама његовог стрип и ликовног стваралаштва, као и књига Ecce Homo ("Чигоја" и Друштво за културну сарадњу Србија-Француска).

- Циљ албума био је да повежем та два света; свет стрипа, фантазије из младалачких дана и апстрактних слика и скулптура које радим - објашњава уметник. - Испоставло се да је структура цртежа, слике, фигура, апсолутно иста као код геометијских композиција. Костур је већ био присутан, та ликовна суштина, коју сам интуитивно носио у себи, данас се само прочистила на нивоу апстрактне уметности.

У СВЕТСКИМ МУЗЕЈИМА

КАДА сам отишао у Француску, видео сам да се стрип тамо доживљава и третира другачије него код нас. Овде је дуго сматран забавним штивом, углавном за младе, док га тамо читају одрасли. Стрип тамо улази у музеје, па је недавно одржана велика изложба у "Гран палеу" посвећена белгијском стрип аутору Хервеу, који је цртао Тинтина. А овог лета је у престижном Музеју човека организована изложба Енкија Билала, пореклом Београђанина, чији су плакати били по целом Паризу. Из тога се види колики значај придају стрипу као уметности - каже Белић.

"КЕКЕЦ" И "НОВОСТИ"

ПРВО признање које је Белић стекао као четрнаестогодишњак била је прва награда на конкурсу за стрип популарног листа за младе "Кекец", уз констатацију жирија да има "префињен осећај за графику и да је цртачки најзрелији."

- "Кекец" су издавале "Вечерње новости", па имам посебан сентимент према вашој кући - додаје уметник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДА СЕ СМРЗНЕШ: Невероватна сцена на Ади Циганлији - мушкарац усред децембра отишао на КУПАЊЕ (ФОТО)