ПРЕМИЈЕРА У НЕГОТИНУ: Љубав Стевана и Марије Мокрањац оживела Љиљана Јакшић

С. М. Ј.

29. 09. 2022. у 19:18

НА 108. годишњицу смрти Стевана Стојановића Мокрањца у Неготину је премијерно изведена монодрама Музеја Kрајине „Ја ћу теби љуба бити” по тексту Сање Радосављевић, у извођењу Љиљане Јакшић.

ПРЕМИЈЕРА У НЕГОТИНУ: Љубав Стевана и Марије Мокрањац оживела Љиљана Јакшић

Фото: С.М.Јовановић

Мокрањац је волео само једну жену Марију Мицу Предић, ћерку официра и професора немачког језика Стевана Предића, братаницу сликара Уроша Предића, али ју је оживао кроз својих 15 Руковети у свакој Биљани која платно белеше, Стани, Ајши, Динки што двори мете, Цвети...

Тој ванвременској љубави, и поред две деценије разлике супружника, посвећена је и монодрама неготинског Музеја Крајине, „Ја ћу теби љуба бити“, по тексту Сање Радосављевић, кустоса педагога неготинског музеја, а лик Марије Мице дирљиво, емотивно, сугестивно и надахнуто оживела је београдска глумица Љиљана Јакшић.

- Осећам као да смо закорачили у оно време, да из тога извучемо нешто лепо, нешто значајно и важно чега треба да се сетимо, да никад не заборавимо и да понављамо – каже Љиљана, додајући да је улогу спремала безмало две године, те да јој је овај текст „био при срцу и души“.

- И на прво и на свако читање плени та велика емоција, љубав какве данас ретко има, ако има, али  и то што је Сања Радосављевић дивно исплела тај текст, што је то истинита и емотивна прича. О томе треба радити представе, о томе треба да се пише, да се снима, заиста, некако смо у великој брзини. Све мање се обраћа пажња на нешто што је велика љубав, на нешто што су велики људи као што је Мокрањац и све то скупа ме је дојмило – додаје Љиљана Јакшић.

Фото: С.М.Јовановић

Писма као инспирација

Од упознавања, преко проби Београдског певачког друштва у којем је Мица певала а Стеван дириговао и компоновао, до 16 година заједничког живота испуњених љубављу и срећом, монодрама нас води и у Скопље у ноћ између 28. и 29. септембра 1914. када је Стеван Мокрањац заувек склопио своје уморне очи.

У свој дневник, Мица која је преминула 1949. написала је: -Поносим се што си баш мене изабрао за свога друга, задовољна сам собом што сам на твоју велику љубав и поверење враћала љубављу и оданошћу!-

И управо је на њеној исповести, али и на писмима и разгледницама које су једно другоме слали, а које се чувају у Музеју Крајине у Неготину и настала ова монодрама.

Фото: С.М.Јовановић

Љиљана Јакшић и Сања Радосављевић са директором Музеја Крајине, Ивицом Трајковићем

- Користила сам и бројну литературу током писања текста, али сам га највише базирала на писмима и разгледницама које се чувају у нашој збирци, на основу које ми упознаћемо и другу страну Мокрањчеве личности. Сво ми знамо да је Мокрањац покретач музичког стваралаштва у Србији, врсни познавалац фолклора, етномузиколог, музички педагог али путем ове монодраме га упознајемо и као човека, да је био топао, емотиван, нежан, брижан и надасве привржен својој породици – кже ауторка текста, Сања Радосављевић, музејски педагог и додаје да се овом монодрамом презентује културно наслеђе кроз музејски театар као модел његове интерпретације и комуникације са публиком.

- Музејски театар је облик музејске комуникације који користи технике позоришне и драмске у музејском окружењу или у музејској понуди у циљу постизања емоционалне и когнитивне реакције код посетилац и нужно не мора да се изводи у музејском простору већ свуда где постоји заштита, интерпретација и комуникација баштине – наводи Сања Радосављевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (0)

РОДИЛА МУ ДВА СИНА: Овај спортиста је бивши Лидијин муж