ПРИЗНАЊЕ ЗА СТРИП МИЛИЈИ БЕЛИЋУ: Уручење награде "Срећко Јовановић"

М.А.К.

29. 09. 2022. у 16:46

НА 19. Међународном салону стрипа у београдском Студентском културном центру, у петак, у 13 часова, нашем ликовном уметнику из Париза, Милији Белићу, биће уручена награда "Срећко Јовановић".

ПРИЗНАЊЕ ЗА СТРИП МИЛИЈИ БЕЛИЋУ: Уручење награде Срећко Јовановић

Фото промо

Ово признање нашем познатом сликару, скулптору и теоретичару уметности, додељују издавачке куће "Дечје новине", "Доситеј" и Општина Горњи Милановац. Стрип илустрације обележиле су његове каријере, и то управо сарадња са "Дечјим новинама" из Горњег Милановца, од 1970. до 1975, када су му радови објављени у листовима "Дечје новине" и "Тик-так". Низ кратких стрипова са јунацима које је сам смишљао, штампани су најпре у едицији "Никад робом", а затим и у ревији домаћег стрипа "Курири".

- Остваривши импозантну каријеру у свету апстрактне уметности, Белић је умногоме у својим стриповима показао да је достојан наследник великана прошлости са стилом и поетиком која евоцира мајсторе попут Харолда Фостера или Андрије Мауровића - записао је Павле Зелић.
Истог дана, у 18 часова, биће организована трибина, са видео пројекцијом, у оквиру кога ће бити представљени албум Милије Белића "Паралелни светови", у издању "Дечјих новина" и "Доситеј", као и књига Ecce Homo, у издању "Чигоје" и Друштваза културну сарадњу Србија-Француска.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОБЕДИО САМУРАЈА У ДВОБОЈУ: Црногорском официру у руској војсци јапански командант није био раван