ЖИВОТ БУНТОВНИКА БОРИСЛАВА ПЕКИЋА: Представљање књиге о познатом писцу

В.Ц.С.

29. 09. 2022. у 12:37

ВЕЧЕ посвећено познатом књижевнику Бориславу Пекићу биће одржано 30. септембра, у 18 часова, у организацији Српског књижевног друштва, у Француској 7 у Београду. Повод је представљање књиге "Борислав Пекић: живот бунтовника" историчара др Срђана Цветковића, у издању "Catena mundi".

ЖИВОТ БУНТОВНИКА БОРИСЛАВА ПЕКИЋА: Представљање књиге о познатом писцу

Catena mundi

Како наводе организатори, реч је о човеку који је живео баш онако како је писао - слободно, критично и бунтовно, и то од 1945. када је, као колпортер "Демократије", био пребијан од младих скојеваца на Теразијама, до почетка вишестраначја, када је такође добио батине од полиције због исте те демократије.

У међувремену, Пекић је прошао затворе, писање под псеудонимима, хапшења и емиграцију, и на крају добијао књижевне награде као признат писац. Али никада није ћутао.
- Ово је књига о интелектуалцу у пуном смислу те речи, чије се речи, дела и живот подударају и чине склад - наводе организатори.
Пекић је рођен 1930. године, у Подгорици, а у јулу се навршило три деценије откако је умро, у Лондону. Био је књижевник, сценариста, дописни члан САНУ и један од 13 интелектуалаца који су обновили рад Демократске странке. Добитник је НИН-ове награде за роман "Ходочашће Арсенија Његована", Његошеве награде за "Златно руно", Горанове и награде Београдски победници за "Атлантиду", награде Милош Црњански за "Године које су појели скакавци", награда Удружења издавача и Удружења књижевника Србије, БИГЗ-ове и Деретине награде и многих других.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (1)