ОТКРИВАЊЕ УМЕТНОСТИ НА ИЗВОРУ: Пројекат представљања приватних колекција изложбом "Идентитети" галерији АРТЕ

В.Н.

27. 09. 2022. у 17:00

УМЕТНИЧКА дела настала на домаћој ликовној сцени током последњих шест деценија чине пету по реду изложбу у оквиру пројекта галерије АРТЕ - "Колекционар као кустос и селектор".

ОТКРИВАЊЕ УМЕТНОСТИ  НА ИЗВОРУ: Пројекат представљања приватних колекција изложбом Идентитети галерији АРТЕ

Фото Галерија Арте

Поставка под називом "Идентитети" до 19. новембра може да се обиђе у сва четири излагачка простора ове галерије (на Андрићевом венцу и Улици краља Милана). Основни циљ пројекта је, како истичу у галерији АРТЕ, да премости јаз између приватних и јавних збирки и публици омогући приступ радовима који се, иако у приватном власништву, лако могу наћи и у музејским колекцијама.

Аутори су изабрани на основу њихових достигнућа на домаћем и интернационалном плану. Овога пута реч је о радовима Марине Абрамовић, Александра Цветковића, Чеде Васића, Мрђана Бајића, Радоша Антонијевића, Уроша Ђурића, Џонија Рацковића, Небојше Бежанића, Саше Панчића, Ивоне Плескоње, Жолта Ковача, Петра Мирковића, Михаела Милуновића, Марине Марковић, Петра Мошића, Лидије Делић, Вука Вучковића, Кристине Пирковић. Али, и других уметника за које је карактеристично да су стварајући у постмодерној ери, лишеној јасно дефинисаних стилских праваца, тражили индивидуални, лични израз, тежили да креирају сопствени идентитет.

-Изложба је окупила велики број стваралаца који су тренутно активни на уметничкој сцени, а њоме желимо и да најавимо укључивање савремених уметничких токова у наше програме, те ће се слични пројекти радити и у будућности - истиче Јана Милосављевић, историчарка уметности, кустоскиња АРТЕ галерије. - Процес стварања сопственог идентитета за ове, публици већ познате ауторе, још увек траје, а на њега велики утицај имају манифестације попут Октобарског салона у Београду и Венецијанског бијенала. Изложба "Идентитети" отворена је уочи једног таквог догађаја, "Арт Маркет"-а у Будимпешти на коме ће се представити неки од аутора чији су радови тренутно изложени у АРТЕ галерији.

Почетком октобра ће се пред европском публиком у Будимпешти бити дела Уроша Ђурића, Николе Марковића, Миће Стајчића, Драгомира Угрена и Вељка Вујачића. А неки од изабраних аутора са поставке, попут Боре Иљовског, Душана Оташевића, Мрђана Бајића, Ивана Грубанова и Ђорђа Ожболта, током последњих деценија, су нашу земљу представљали на Бијеналу у Венецији.

Већина оних чија дела чине "Идентитете" припадају генерацијама рођеним после Другог светског рата. Према концепцији поставке, излагачи су подељени у две групације, а преломна декада која их раздваја су бурне деведесете године прошлог века. За старије ауторе је та деценија представљала транзициони период, док за млађе, деведесете дефинишу друштвени миље у коме су се развијали.

- Како је музејска пракса била неактивна у овом периоду, уметници су са публиком остваривали комуникацију претежно кроз галеријску излагачку праксу - објашњавају у галерији АРТЕ. - Приватне галерије су у новом миленијуму својим пројектима и радом дале нови сензибилитет уметничкој сцени. Кроз директну сарадњу са уметницима приређивале су се изложбе којима су се публици представљали ствараоци у повоју. Управо савремени аутори које су препоручивале нове галерије нашли су свој пут до шире публике, а временом и своје место у уметничким збиркама.

Савремена сцена чији пресек нуди изложба "Идентитети" је, како истичу, изразито шаренолика и турбулентна.

- Београдска сцена све више почиње да личи на Берлин од пре две деценије,док уметност потпуно излази из традиционалних димензија. Колекционирање савремених уметника има одређену драж и предност у односу на традиционално сакупљање дела старих мајстора. Колекционар је у прилици да истражује тржиште, има жељу да упозна уметника који стоји иза изложеног платна, уђе у његов атеље и открије уметност на њеном извору - закључују у галерији АРТЕ.

Још "великих формата"

У ПРВОЈ половини ове године у галерији АРТЕ успешно је реализована четврта изложба пројекта "Колекционар као кустос и селектор" - "Велики формат". И изложба "Идентитети" доноси радове великог формата.

- "Велики формат" специфична је карактеристика савременог света уметности - истичу у галерији "Арте". - Уметничком делу се приступа другачије, оно више није лепа слика илис кулптура која краси ентеријер, оно је сада снажни исказ појединца који иступа испред сопственог друштва. Дело је став који се може исказати инсталацијом која заузима целокупну просторију или перформансом који захтева ширину спољашњег простора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СТРАВИЧНО Питон дугачак 3 метра зграбио дечака (5), угризао га и одвукао у базен: Вребао је у жбуњу, видео сам велику црну сенку (ВИДЕО)