ИГОРОВ ПУТ ДО ГЛАВНОГ ЧОВЕКА ДРЖАВНЕ ПРОПАГАНДЕ: У припреми крими-мистерија Nighttime, чији је аутор и продуцент Милан Марић

Ј. БАЊАНИН

26. 09. 2022. у 13:05

ПУБЛИЦИ велики фестивали доносе премијере "фришких" филмова или епизода серија, као и сусрете са вољеним глумцима. За ауторе фестивали су прилика да покажу радове који су тек скица и да освоје новчану награду како би жеље претворили у стварност.

ИГОРОВ ПУТ ДО ГЛАВНОГ ЧОВЕКА  ДРЖАВНЕ  ПРОПАГАНДЕ: У припреми крими-мистерија Nighttime, чији је аутор и продуцент Милан Марић

Фото В. Данилов

У селекцији CineLink Drama 2022 на недавно одржаном Сарајево филм фестивалу нашле су се три серије из Србије: Hela After All, коју је осмислио Саша Подгорелец, The Turkish Ambassador, из пера Дарка Лунгулова, и Nighttime, чији аутори су популарни глумац Милан Марић и редитељ Никола Љуца, познат по другој сезони "Бесе". Љуца би требало да режира и Nighttime, за који заједно са Сташом Бајац пише и сценарио. За продукцију нове серије задужена је млада кућа "Mechanism", односно Милан Марић и Ђорђе Војводић, а буџет потребан за прву сезону износи 1,6 милиона евра. Ако аутори нађу још заинтересованих продуцената, сценарио би требало да буде завршен до краја ове године, а већ на пролеће би биле подељене улоге.

Серија је, како објашњавају Љуца и Марић, замишљена као крими-мистерија са осам епизода по сезони. Док би главни лик Игор путовао по разним деловима Србије, серија би приказивала шта се дешавало током деведесетих, у које је смештена радња. Не би то био типични источноевропски реализам, како додају аутори, већ напети ноар сан који се постепено претвара у стварност.

- Свака сезона би почињала као класични криминални процедурал, са бизарним и мистичним призвуком који ће бити деконструисани кроз сочиво политичке и друштвене климе деведесетих. До почетка треће сезоне публика ће схватити да је заправо гледала причу о пореклу негативца, то јест Игоров пут да постане главни човек државне пропаганде. Одрастање у Србији током тог периода је емотивна полазна тачка овог пројекта. Док свет тек открива опастност лажних вести, ми смо одрасли уз то. Пре доба интернета, државни медији су све контролисали. Режим Слободана Милошевића створио је сопствену реалност. Било је тешко бити тинејџер у том периоду. Свако ко је преживео деведесете и остао у земљи и даље осећа последице - истичу Никола Љуца и Милан Марић.

С обзиром на то да је реч о серији из одређеног периода, биће много визуелних трагова који ће публику вратити у 1994. годину. ВХС касете, тренерке у неонским бојама, чудне фризуре, "заставе" и "ладе", напомињу аутори, даваће чудан осећај носталгије, тамне испод површног шаренила.

Радња прве сезоне би, дакле, почела 1994. у Београду, главном граду Југославије. Земља је изолована и људи се окрећу цркви. Игор, популарни водитељ ноћног програма који се бави окултним темама, добија узнемирујућу видео касету. Млади човек који се појављује на снимку убрзо бива пронађен у свежем гробу. Све указује на самоубиство, али други језиви детаљи подстичу Игора да посети средњу школу коју је младић похађао. Још исте вечери, ученица исте школе скаче са крова. Игор открива тајно подземно састајалиште ученика, и обешеног младића испред њега. Страх се шири, јер се морбидни симболи ноторне сатанистичке секте "Црна ружа" изнова појављујују у школи. Све то ископава Игорове старе ране. Годину раније Игор је био у вези са Лидијом, истраживачком новинарком која је наводно извршила самоубиство. Игорова мајка, уместо да га пусти да се суочи са трагедијом, тера сина да се брине о аутистичној сестри. Убеђен да ће открити срце таме, Игор пада у вртлог медијске манипулације. Својим ноћним програмом доприноси сатанистичкој паници и наводи полицију на погрешан траг. Тајна група антиратних активиста постаје жртва хистеричне истраге. Полиција није ништа ближе секти, али се чини да су преживели ученици, њихови родитељи и школски психолог кључна полуга у разоткривању правог ужаса. Игор мора да се суочи са својом прошлошћу да би решио све мистерије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

ГДЕ ЋЕШ? Катарски шеик махнуо бразилској навијачици, а реакција његове супруге је обишла свет (ВИДЕО)

КАТАРСКИ шеик и његова супруга пратили су утакмицу између Бразила и Швајцарске на Светском првенству у Катару када је настао снимак о коме се прича.

30. 11. 2022. у 17:28

Коментари (0)

ДАРА ПОТРЕСЛА ПАРИЗ: Пројекција филма Предрага Антонијевића у париском биоскопу Гранд Рекс