ИНСТИНКТ ЛОВЦА НА ЦРТЕЖИМА: Изложбе Николе Вукосављевића у галеријама у Новом Београду и Подгорици

М. А. К.

26. 09. 2022. у 08:23

ПРОФЕСОР београдског Факултета ликовних уметности у пензији и некадашњи декан ове просветне институције, вајар Никола Вукосављевић, ових дана представља своја дела у Подгорици.

ИНСТИНКТ ЛОВЦА НА ЦРТЕЖИМА: Изложбе Николе Вукосављевића у галеријама у Новом Београду и Подгорици

Фото Промо

До краја месеца у Центару савремене уметности Црне Горе изложена је његова поставка "Скулптуре, цртежи, рељефи". Реч је о својеврсној мини-ретроспективи уметниика који је до сада излагао самостално цртеже, аквареле, медаље, рељефе и пуну пластику и учествовао на више од 300 колективних поставки.

Његова дела се налазе у приватним збиркама, збиркама музеја, галерија и других институција, у земљи и иностранству. За ову прилику, у каталогу је наново штампан текст историчарке уметности Бојане Бурић, који је готово пре три деценије пратио изложбу Вукосављевићевих радова у Галерији Факултета ликовних уметности у Београду. Ова поставка је, како тврди ауторка текста, утемељила и заокружила његову уметничку поетику и дефинисала језик и израз.

- Од тада се академски вајар и професор Никола Вукосављевић и даље развијао, разгранавао и расписивао свој уметнички рукопис, тако да цитирање овог текста, којим смо утврдили најмаркантније карактеристике његовог рада, што уводи у ризик садашњег читаоца да помисли да се у протекле три деценије ништа није мењало у стваралаштву овог уметника - објашњава Бурићева.

На дан када се у Подгорици затвара поставка, у новобеоградској галерији "Блок" Вукосављеић отвара изложбу цртежа насталих 1987. и 1988, када је у једној од просторија Управе Зоо-врта вајао скулптуру керуше Габи, која је потом изливена у бронзи и постављена у кругу врта.

- Ушао сам у свет уметности цртајући домаће и дивље животиње, навика повремених посета зоолошком врту ми је и данас остала. Блок са различитим папирима и обична оловка су ми омогућили да се посветим проучавању њихових облика и покрета пре рада са глином.

Цртежом сам проверавао своју способност уочавања битних кретњи, пратио сам њихово понашање када се одмарају и хране. Сваки пут сам у себи оживљавао инстинкт ловца који заробљава физички изглед животиње тражећи линијама њихове карактере - описује аутор.

ПАЛЕОНТОЛОШКИ РИТУАЛ

УЧЕСТАЛИМ потезима, понављањем фрагмената птичјег тела, од елемената фауне, Вукосављевић ствара флору свог цртачког света, којим се склапа сложена скулптура новог призора - записала је Бојана Бурић априла 1993. године.

- То призива у свест један палеонтолошки ритуал којим уметник из ливничког песка откопава фосил. Згушњавањем догађаја у самој подлози, Вукосављевић покушава да у паучинасту мрежу својих потеза ухвати време и контролише патину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

РУСИЈА ОДУШЕВЉЕНА СРБИМА: Оно што су навијачи репрезентације Србије урадили на Светском првенству распаметило Русе

Фудбалска репрезентација Србије играла је против Камеруна у оквиру другог кола Светског првенства у Катару, а утакмица, која је учинила изузетно занимљивом ситуацију на табели групе Г, привукала је и приличну пажњу - у Русији.

29. 11. 2022. у 18:55

Коментари (0)

ВАЖНА ВИДЕО ПОРУКА: Да ли знате чему служи број 0800 011 011 (ВИДЕО)