СТО ЛЕТА БЕОГРАДСКОГ БАЛЕТА: Уметнички директор Ана Павловић, за "новости", о протеклој и предстојећој сезони и припремама за јубилеј

М. Мирковић

18. 08. 2022. у 12:12

ПРВАКИЊА Београдског балета, примабалерина Ана Павловић, после низа блиставих успеха у свим великим балетским ролама, протекле зиме обрела се пред сасвим новим изазовом, и у сасвим јој непознатој улози - када је, средином фебруара, ступила на место уметничког директора Балета Народног позоришта.

СТО ЛЕТА БЕОГРАДСКОГ БАЛЕТА: Уметнички директор Ана Павловић, за новости, о протеклој и предстојећој сезони и припремама за јубилеј

"Жизела", Фото Народно позориште

- Затекла сам стање које није баш обећавало: ковид-мере и даље на снази, ансамбл који се успавао с обзиром на то да су стално имали прекиде у раду и само две целовечерње представе на репертоару и то без оркестарског учешћа... - открива Павловићева.

- Успели смо за протекла четири месеца да вратимо још неке представе на репертоар, и то уз пратњу оркестра и тиме потврдили суштину постојања нашег великог ансамбла. Оно што бих издвојила је премијерна обнова балета "Жизела" - сачували смо нашу дивну верзију по Леониду Лавровском, једну од најчистијих и најлепших верзија тог балета, обновили костиме и сценографију, а оно што је посебно крунисало ову обнову су три комплетно различите уметничке поделе.

"Ко то тамо пева", Фото Народно позориште

Прву полусезону са Аном као уметничким директором обележило је и јубиларно 200. извођење култног балета "Ко то тамо пева" у кореографији и режији Сташе Зуровца, али и обнављање сарадње са ХНК у складу са стратешким циљевима управе позоришта:

- Управо са том представом смо маестрално завршили сезону, гостујући у загребачком ХНК, после 20 година паузе. Успоставили смо сарадњу и доживели стајаће, двадесетоминутне овације. Било је чаробно. Драго ми је да смо у том духу завршили сезону и да смо наставили обнављање наше регионалне сарадње, започето гостовањем ХНК на нашој сцени са представом "Господа Глембајеви" Леа Мујића, која је такође овацијама испраћена.

Следећа сезона је од великог значаја за Балет, истиче Ана Павловић, јер у сезони 2022-2023. славе велики јубилеј - сто година Београдског балета!

Фото Н. Скендерија

- Све што се буде дешавало у том периоду ће имати празнични тон и бити у духу тог значајног јубилеја. Оно што већ сада могу да најавим је велика премијера балета Le Corsaire, који није никада изведен на нашој сцени. То је класичан балет са много протагониста, где ће се наш ансамбл показати у пуном саставу и сјају. Балет Народног позоришта има велики потенцијал и сигурна сам да ћемо сви заједно дати све од себе да то и покажемо. Имамо ту одговорност, а и част да обележимо тако значајну годишњицу, а то дугујемо свим дивним уметницима и њиховим делима која су нас задужила.

Ана Павловић, Фото приватна архива

Обезбедити социјалну сигурност

СИСТЕМАТИЗАЦИЈА дефинише број играча потребан за извођење репертоара а поред тога што закон предвиђа бенефицирани радни стаж, старосна граница за одлазак у пензију није усклађена са специфичношћу наше професије, па одређени број играча после вишедеценијске каријере не може да одговори свим захтевима сценског наступа, док млади морају бити хонорарно ангажовани. Позориште има потребу да балетске уметнике са искуством укључи у процес рада кроз послове репетитора, педагога и кореографа који нису предвиђени систематизацијом, али у пракси постоје. Верујем да ће Министарство културе и управа позоришта сарађивати на проналажењу дугорочних решења која обезбеђују социјалну сигурност играча свих генерација. Волела бих да за деценију наш Балет буде јак, у структури дефинисан, аутентичан и светски конкурентан - истиче Павловићева.

Спона између младости и историје

ПОСВЕТИЋЕМО се и ретроспекцији нашег богатог балетског опуса, али и дати шансу нашим кореографима, из земље и из региона, да пруже савремено виђење дела која су обележила нашу богату историју, трудећи се да их сачувамо од заборава. То ће бити пропраћено публикацијом која ће обрађивати историју балетског ансамбла, значајна уметничка имена и наслове. Управа Народног позоришта улаже велике напоре да се, и поред енергетске кризе и тешких времена која долазе, задржи достојанство које наша професија и театар заслужују. Надам се да ћемо наћи начина да то и остваримо. Култура и уметност имају темељну улогу у сваком добром и успешном друштву. Порадићемо и на темељнијој сарадњи балетских школа и Балета, јер та спона мора постојати - од квалитета школовања зависиће и наша будућност. То је оно што морамо унапредити. Не рађају се таленти сваки дан. Они се морају неговати - каже Павловићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

ТРПЕО НЕСНОСНЕ БОЛОВЕ: Мушкарац показао шта је два месеца носио у телу - слика је обишла свет (ФОТО)