ПОГЛЕД ИСКОСА: Уметност и вино

Дејан Ђорић

16. 08. 2022. у 18:55

ТРАДИЦИОНАЛНО Удружење произвођача вина са ознаком географског порекла Шумадије у Тополи организује Фестивал вина и под покровитељством тог удружења одржава се изложба "Уметност & вино".

ПОГЛЕД ИСКОСА: Уметност и вино

Небојша Савовић Нес/ "Пољубац у винограду"

Фестивал вина је веома популаран, са посетиоцима из других држава као што су посећене и изложбе у Виноградаревој кући, које спадају у најважније летње ликовне догађаје, више пута одржане и у Београду. Организатор Небојша Савовић Нес прави избор учесника и углавном се држи једног језгра уметника које увек позива, али се и сваке године појаве нови. Следећа, јубиларна, десета изложба, биће врло занимљива због учешћа неколико младих, врло активних и значајних уметника. Сви учесници су препознатљиви по свом ликовном рукопису, али се претпоставља да ће одговорити на тему вина и грожђа, макар и посредно, асоцијативно и симболички. Савовић не селектује радове, препушта ауторима да се сами одреде, али бира учеснике, дајући им поверење и очекујући добар резултат. Увек је циљ квалитетна изложба. Током трајања, на Опленцу много посетилаца је види и ужива у њој.

Скулптор у камену Нес има велико искуство и посвећеност у организацији ликовних манифестација. Утемељио је Бијенале минијатуре у Горњем Милановцу, Ликовну колонију Мина Караџић-Вукомановић на Савинцу, поред Горњег Милановца, вајарску колонију Плавско језеро, Ликовне сусрете на имању "Књаз" у Подгорици, Симпозијум скулптуре Мармор плус у Тополи, једне године. Иницирао је оснивање Удружења ликовних и примењених уметника Горњег Милановца. У сарадњи са Српским кулурним центром у Пули организовао је низ изложби значајних уметника, као и недавну "4х4" у више градова. Он ужива у организацији изложбе "Уметност & вино", на којој и редовно учествује од почетка, као један од најбољих излагача.

Од нових учесника пажњу привлачи остварење "Због оних који су те волели", искусне сликарке Татјане Пировић. Реч је о поетизованим представама заљубљених младић и девојака, који у знамен своје посвећености носе гроздове. Појављују се са неба, као облаци, са црквом у наручју. Други помак направио је скулптор Небојша Савовић Нес.

После серије женских тела (попрсја и ногу), тешке појавности, искорачио је у скулптуралну поезију. Искористивши храпаву, назрњену површину камена, сличну песку, у њој је на скулптури "Пољубац у винограду" уклесао само четири стопе, глатке трагове, отиске босих мушких стопала и испред њих на прсте пропетих женских, у чину пољупца. Симболично су покрај њих два зрна белог грожђа и бачена, спала тканина, стари и тежи проблем за решавање у вајарству и сликарству. Награђени мозаик Предрага Пеђе Тодоровића узорно је дело из серије његових мозаика са рајском тематиком, које има много од магије зналца старе уметности и који уме да зачараност сличне врсте провуче у свом сликарству. Његови мозаици нису илустрације његових слика, већ самостална ликовна дела, по стилу и формату.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)

МОЖЕ СТОМАК ДА ЗАБОЛИ Србин купио крофну са кремом - остао у шоку кад ју је пресекао и видео шта има у њој (ФОТО)