МАРЛИ УКРАСИО НИШВИЛ: Највећи џез фестивал на овим просторима угостио музичаре из света, међу њима и сина реге легенде

Далиборка Миљковић

16. 08. 2022. у 16:45

ПЕСМОМ One Love свог оца и спектакуларним наступом Џулијан Марли (47) затворио је овогодишње издање Нишвил џез фестивала.

МАРЛИ УКРАСИО НИШВИЛ: Највећи џез фестивал на овим просторима угостио музичаре из света, међу њима и сина реге легенде

Фото: Д. Миљковић

У мањку за 30.000 посетилаца, али и са 100.000 посетилаца, програмима и извођачима из целог света, Нишвил је и даље један од 10 најбољих фестивала у Европи, оценио је Иван Благојевић, директор Фестивала, који најављује могућност да се манифестација исели из Ниша.

У препознатљивом реге ритму, једно од најмлађе деце Боба Марлија (имао је само шест година када је он преминуо) наставио је породичну традицију. Својом енергијом успео је да се Тврђава зањише у реге ритму. Са својим бендом The Uprising певао је о љубави, слободи, Јамајци...

Фото: Д. Миљковић

- Прешли смо велики пут да бисмо били овде да вама. Јесте ли били на Јамајци? Ко је био на Јамајци? Ајде нека се јави. Ја сам дошао у Србију, морате и ви на Јамајку - позвао је Џулијан са бине док је изводио своје хитове које су му у неколико наврата донели номинацију за награду "Греми".

- Не знам како да то опишем, али када наступамо у Нишу или било где у свету, наш наступ зависи од људи који су дошли да нас слушају. У Нишу смо осетили снажну енергију од публике и само смо узвратили. Видели смо прелепе људе, прелелу музику и фестивал - казао је Џулијан.

Поред тога што пева, овај музичар и свира четири инструмента - бас, бубњеве, гитару и клавијатуру. Његова музика је мешавина изворног регеа и џеза.

- Све се своди на то који звук волиш, који звук ти прија. Ја волим посебну врсту звука баса. Бас мора да има мелодију, бас мора да пева са мном. Ако бас не пева са мном, нешто не штима. Тражио сам бас свирача, слушао неколико њих и нашао сам овог. Он има звук који тражим, који мени треба. Добро је тражити, ми не радимо са било ким. Нешто треба да ти упали лампицу у глави док слушаш. Тако да ми идемо унаоколо, тражимо, и када се сви скупимо заједно, то је јако динамична сила, али захтева много труда. Ишли смо кроз целу Јамајку да нађемо једног бас свирача - описује Џулијан.

Фото: Д. Миљковић

Публика која слуша њихову музику треба да буде дирнута љубављу коју она носи, поручио је гост Ниша.

- Музику не правим да буде тешка. Понекад можете рећи много ствари, али понекад много ствари ствара конфузију. На шта треба да се фокусирамо у овом свету у данашње време? Љубав, уједињење, планета Земља, заједница. Није то много ствари. Са ових неколико можемо да достигнемо савршенство у свету. Моју музику може да чује само једна особа, подели је са пријатељем и на тај начин је шири, шири љубав кроз музику - каже Џулијан.

Признаје да не размишља превише о томе чији је син. У шали каже да је виши од свог оца, али и од своје браће, и да се по томе разликује од њега. Каже да га се не сећа јер је био дете када је умро.

- Само једног се сећам. Било је у Енглеској, на турнеји Uprising. Видео сам га у Лондону у Кристалној палати. Био је велики наступ са много људи. Дошао сам у просторију као што је ова и он је стајао тамо, руковао сам се са њим. Трчао сам унаоколо са много друге деце. Нисам остао дуго због узбуђења, трчања и играња са децом. То је једино сећање које имам. Не памтим ништа друго сем тога - каже Џулијан.

Од оца је наследио и дар да се бави хуманитарним радом. Недавно је склопио партнерство са компанијом "Неверленд", која покушава да спаси шуме:

- Постоје три главне шуме које производе кисеоник за све нас, а тренутно се једна од њих сече и ускоро ће нестати. Што се више дрвећа сече, то више ми патимо, имамо мање кисеоника за дисање, температуре расту... Наша је дужност да говоримо у име мајке природе јер смо ми део ње. Без дрвећа немамо живот. 

Фото: Д. Миљковић

Слаба подршка

ДИРЕКТОР Нишвил фестивала Иван Благојевић каже да је разочаран односом који држава и Град Ниш имају према овој смотри и да је у преговорима да га пресели из Ниша.

- Довести туристе на уметнички фестивал је немогућа мисија. На све могуће начине се труде да нас закину тако да више нема смисла. Одржати овај ниво фестивала са таквом подршком је немогуће. Никада ниједан министар културе, туризма или омладине није дошао на наш фестивал, а ми доводимо људе из целог света - казао је Благојевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да су његове Ваздушно-космичке снаге у понедељак гађале положаје терористичке организације Џабхат ал-Нусра у Идлибу, убивши и ранивши већи број терориста те организације и уништивши њихове положаје.

04. 10. 2022. у 22:56

КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО? Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

"КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО?" Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас обећала је у среду да ће провести Британију кроз "олујна времена" и преобразити британску економију, у покушају да поврати ауторитет у својој странци која се побунила након хаотичних првих месец дана на власти.

05. 10. 2022. у 17:47

Коментари (0)

С ПИНКОМ САМ ЗАВРШИО: Жика се повукао се екрана - ево чиме се данас бави