ЏЕЗ ЈЕ МОЈА ФИЛОЗОФИЈА: Бети Ђорђевић уручена награда за животно дело фестивала "Нишвил"

Д. МИЉКОВИЋ

12. 08. 2022. у 08:23

БАВИТИ се џезом, то није само начин живота, то је филозофија живота коју ја никада нисам хтела да изневерим.

ЏЕЗ ЈЕ МОЈА ФИЛОЗОФИЈА: Бети Ђорђевић уручена награда за животно дело фестивала Нишвил

Фото Д. Миљковић

Ово је, након доделе "Нишвилове" награде за животно дело, за "Новости" рекла позната џез певачица Бети Ђорђевић. О њеном животу и каријери, чије је најблиставије тренутке имала са супругом Слободаном Бобом Ђорђевићем, због чега су их прозвали "српски Тина и Ајк Тарнер", ускоро ће се снимати филм у режији Милутина Петровића.

- Ја не могу да нешто радим и да успут слушам радио - каже за наш лист Бети, коју су описивали као белкињу црначког гласа. - Мене музика обавезује и морам да јој се посветим, чак и када је слушам. Оно што волим је да седнем, пустим музику, одслушам и ја сам задовољна.

Ђорђевићева се пре више од две деценије повукла са јавне сцене. Наступа с времена на време у пробраним клубовима. Каже нам да је то био њен избор и да се не каје.

ПОЖАР

НА дан када је примала награду у Нишу, у Београду је, у пожару, изгорела кућа у којој је Бети Ђорђевић некада живела са покојним супругом Бобом. Врсна џез певачица је, упркос томе, синоћ имала заказан концерт на фестивалу "Нишвил".

- Остала сам верна џезу, али, видите колико је требало времена да ме се сете - нашалила се Бети. - Не кајем се због тога јер опет бих исто поступила. Човек има неке своје укусе у оном чиме се бави и неког интегритета у томе, а ја сам од малих ногу волела ноте и џез. Када сам први пут чула Нет Кинг Кола, то је за мене било откровење, то сам волела и слушала и тако је дан-данас. Нисам хтела да се упуштам у друге воде и то добро је што сам тако урадила. Волим и класику, италијански капричо, концерт за клавир Чајковског, Марију Калас у разним улогама... Таква врсте музике и, наравно, џез стандарде, то је мој терен.

Фото Д. Миљковић

Бети је на додели награде разгалила присутне када је запевала "на суво" свој велики хит "Почнимо љубав испочетка". Колико је био инспиративан њен живот и њена музика говори и чињеница да су послужили као инспирација за филм. Бети је за "Новости" открила да ће њен лик на филмском платну оживети млада глумица Исидора Грађанин.

- Много сам размишљала да ли да пристанем, једно време сам отказала, али су ме поново наговарали и наговорили - открива нам. Сценарио је написан, упознала сам се недавно и са редитељем Милутином Петровићем. Не знам када ће почети снимање. Задовољна сам избором глумице којој ћу "позајмити" свој глас, за музички део њене улоге.

Фото Урош Марјановић/Промо

Исидора Грађанин

 

Галерија награђених

НАГРАДА за животно дело џез фестивала "Нишвил" први пут је уручена 2006. године Шабану Бајрамовићу и од тада се сваке године традиционално додељује. Славна имена наше забавне, џез, соул и блуз музике понела су ту награду и Бети не крије да је веома узбуђена што им се и она придружила.

- Ово је за мене толико фантастично и велико и могу да кажем само хвала, хвала, хвала. Штета што је нисам мало раније добила, али то су моја лична размишљања. Нисам је очекивала ни сада, али ето, десило ми се - изјавила је певачица.


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

НЕ МИРУЈЕ НИ У ПЕНЗИЈИ: Жика открио шта ради после повлачења са телевизије - има везе са српском традицијом