ЛОВОРИКЕ ЗА „НЕБЕСА“ Одлука жирија 46. Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи

Г. ЋИРОВИЋ

16. 08. 2022. у 13:20

У конкуренцији 13 домаћих играних филмова снимљених између два врњачка фестивала, сценарио за филм „Небеса“ Срђана Драгојевића, добитник је прве наградe традиционалног 46. Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи.

ЛОВОРИКЕ ЗА „НЕБЕСА“ Одлука жирија 46. Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи

ФФС

После петодневне смотре најновије продукције српске кинематографије, ову одлуку донео је стручни жири који су сачињавали режисер Дејан Зечевић, сценариста Милан В. Пузић и Милутин Петровић, режисер прошлогодишњег победничког филма.

- То је дубоко промишљен, добро скројени комад, који амбициозну, захтевну и сложену структуру адаптације прича Марсела Емеа реализује са великим талентом и вештином – наводи се у кратком образложењу фестивалског жирија.

Другу награду жири је доделио сценарију Љубице Луковић, по роману Јасминке Петровић, за филм „Лето када сам научила да летим“, док је трећа награда припала сценарију Вука Ршумовића, Алексе Ршумовића и Огњена Јанковића за филм „Златни дечко“.

ФФС

Фестивал Филмског сценарија у Врњачкој Бањи

Жири новинара и филмских критичара 46. Фестивала филмског сценарија награду „Славко Лазаревић“ за најбољи сценарио доделио је Милици Томовић и Тањи Шљивар за филм „Келти“.

- Значајан допринос филма „Келти“ је у томе што је ревалоризовао догађаје тешких деведесетих са интимне стране, сигнализирајући да је у садашњем тренутку од посебне важности за нашу културу да се успостави однос према тешком наслеђу те деценије, преиспита на људском нивоу и коначно одговори на питање шта се са свима нама десило у том периоду – стоји у образложењу.

ФФС

Срђану Кољевићу "Златно перо Гордана Михића"

Уметнички савет фестивала је награду „Златно перо Гордана Михића“ за изузетан допринос сценарију у националној кинематографији доделио Срђану Кољевићу, док је реплику римског сребрњака са ликом цара Константина, жири града домаћина доделио Анђелки Прпић за велики допринос афирмацији и промоцији врњачког Фестивала филмског сценарија. Њима су признања уручена приликом свечаног отварања, а новоустановљена награда „Марко Живић“ за најбољег младог глумца припала је Даници Грубачки за улогу Стеле у филму „Порно прича“.

Награда публике биће позната након последње пројекције, а овом приликом жири мањинске копродукције једногласно је одлучио да награду додели Ивору Мартинићу и његовом сараднику Зринку Огрести за сценарио филма „Плави цвијет“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)

ИЗНЕНАДНА СМРТ ЈЕ ПРЕКИНУЛА ЉУБАВ: Он је био муж Јелице Сретеновић - глумица се након губитка заветовала на самоћу