ШТЕТА ШТО БРАНДО ВИШЕ НИЈЕ ЖИВ: Холивуд уз извињење исправља неправду стару 50 година

Novosti online

15. 08. 2022. у 22:51

СКОРО 50 година након што је америчка Индијанка, припадница староседелачког народа Апача, Сачин Литлфедер (Мало Перо) у вечери доделе Оскара 1973. године изашла на бину да објасни да велики холивудски глумац Марлон Брандо не жели да прими Оскара због начина на који се у холивудским филмовима приказују Индијанаци, америчка Академија филмске уметности и науке јој се извинила за злостављање које је након тога претрпела.

ШТЕТА ШТО БРАНДО ВИШЕ НИЈЕ ЖИВ: Холивуд уз извињење исправља неправду стару 50 година

Фото IMDb

Из Музеја филма америчке Академије данас је саопштено да ће 17. септембра Сачин Литлфедер, која сада има 75 година, бити позвана на вече "разговора, зацељења и почасти", преноси "АП".

Када је Марлон Брандо 1973. године освојио Оскара за најбољег главног глумца у филму Кум, Литлфедер је у индијанској хаљини и мокасинама од јеленске коже изашла на сцену као прва Индијанка која је то урадила на једној додели најпрестижније филмске награде на свету.

У свом говору који је трајао 60 секунди, она је објаснила да Брандо не жели да прихвати награду због "начина на који филмска индустрија третира Индијанце, староседеоце америчког континента".

Неки у публици тада су је извиждали, а према речима сведока тог догађаја, глумац Џон Вејн, који се те вечери налазио у бекстејџу, киптео је од беса.

Литлфедер се сећа да је због свог кратког иступања на церемонији доделе Оскара те 1973. године, била изложена вишегодишњој дикриминиацији, подсмеху и физичким нападима.

Објављујући одлуку о позиву на извињење који је упућен овој храброј жени, Музеј америчке филмске академије је пренео речи председника Академије Дејвида Рубина који је написао да је говор који је одржала Литлфедер био снажан јавни иступ "који нас и данас подсећа на неопходност поштовања људског достојанства".

- Злостављање које сте претрпели због своје изјаве било је неоправдано. Емоционални терет који сте преживели и цена коју сте платили за уништену каријеру у нашој индустрији су непоправљиви. Предуго је храброст коју сте показивали била непризната. Због тога вам нудимо наше најдубље извињење и изражавамо вам наше искрено дивљење - написао је Рубин.

Реагујући на писмо Дејвида Рубина Литлфдер је изјавила да је "дубоко охрабрујуће видети колико се тога променило" од времена пре 50 година када је јавно одбила да прими Оскара у име Марлона Бранда због начина на који се у холивудским филмовима приказују Индијанаци.


БОНУС ВИДЕО: Стефан Миленковић одушевио публику
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)

ИЗНЕНАДНА СМРТ ЈЕ ПРЕКИНУЛА ЉУБАВ: Он је био муж Јелице Сретеновић - глумица се након губитка заветовала на самоћу