ЛАУРЕАТ - РАДЕ ТАНАСИЈЕВИЋ У Краљеву се од 16. до 19. августа одржава 31. Жички духовни сабор

Г. ЋИРОВИЋ

12. 08. 2022. у 14:27

Традиционални Жички духовни сабор „Преображење 2022“ на којем ће “Жичку хрисовуљу”, као највише саборско признање, ове године примити песник Раде Танасијевић из Дражевца код Обреновца, „за умну лирику земље коју у српском језику обрађује“, биће по 31. пут одржан од 16. до 19. августа у Краљеву и средњoвековном манастиру Жичи.

ЛАУРЕАТ - РАДЕ ТАНАСИЈЕВИЋ У Краљеву се од 16. до 19. августа одржава 31. Жички духовни сабор

Г.Шљивић

Прве саборске вечери, 16. августа, након свечаног отварања у Народном музеју у Краљеву у присуству градских челника и других гостију, биће отворена изложба икона грчких мајстора од 15. до 19. века „Под златним и плавим небом“ Народног музеја Србије коју ће отворити директорка ове установе Бојана Борић Брешковић, док ће у музичком програму учествовати појац Иван Трајковић.

За време одржавања Жичког духовног сабора у Народном музеју планиран је дводневни научни симпозијум „Публицистика у развоју друштва и државе“ док ће се овогодишњи лауреат краљевачкој публици лично представити 17. августа у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“. О његовом песничком делу овом приликом говориће Милета Аћимовић Ивков и Никола Маринковић.

Г.Шљивић

Жички духовни сабор - Преображење 2022.

- Округли сто критичара на којем ће еминентни познаваоци савремене српске поезије изложити своје радове о Танасијевићевом стваралаштву, као и прошле године биће одржан уочи Краљевдана – каже Јасминка Марковић, в.д. директорка НБ „Стефан Првовенчани“.

Уз пригодну свечаност под сводовима средњовековног манастира Жиче, на сам дан Преображења, 19. августа, овогодишњи добитник Раде Танасијевић примиће из руку градоначелника Краљева др Предрага Терзића највише саборско признање - “Жичку хрисовуљу“ са преображењском иконом.

Г.Шљивић

Жичка хрисовуља

ПЕСНИЦИ

НОЋ уочи Преображења, у оквиру традиционалног песничког програма у дворишту „Аџића куће“ своје стихове говориће песници – Бојана Стојановић Пантовић, Александра Батинић, Ненад Милошевић, Кајоко Јамасаки, Звонко Карановић, Љубиша Симовић, Петар Милорадовић...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ВУЧИЋ: Ја се не борим ни за Путина, ни за Бајдена, већ за своју земљу

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас да се он не бори ни за Владимира Путина, ни за Џозефа Бајдена, већ за грађане Србије и државу Србију, и да га не интересује шта имају да му поруче страни лидери, већ да гледа да у овим тренуцима Србија не буде на њиховом удару.

28. 09. 2022. у 13:20

Коментари (0)

КИША ЈЕ ПАДАЛА НА КРСТОВДАН: Шта то значи по народним веровањима