СРПСКИ ИНДИЈАНА ЏОУНС У ПОТРАЗИ ЗА БЛАГОМ: "Тв Новости" на снимању друге сезоне серије "Бележница професора Мишковића"

Јелена БАЊАНИН

13. 08. 2022. у 17:30

ОВЕЋА група деце тиска се испред улаза у велики шатор по врелом августовском сунцу. Испод беле цираде не крије се циркус, већ остаци Виминацијума.

СРПСКИ ИНДИЈАНА ЏОУНС У ПОТРАЗИ ЗА БЛАГОМ: Тв Новости на снимању друге сезоне серије  Бележница професора Мишковића

Фото: Војислав Данилов

Јединственом римском граду и војном логору у околини Костолца вековима не може да одоли ниједан археолог, а нису одолели ни аутори серије "Бележница професора Мишковића". Зато је на археолошком налазишту филмска екипа, која привлачи пажњу бројних радозналих туриста и управо снима другу сезону серије. "Бележница" је међу првима на мале екране донела мистерију, фантазију и детективски трилер укорењен у наше тло.

Сценарио нових 12 епизода написали су Ратко Дмитровић и Коста Пешевски, а режија је и овог пута поверена Мирославу Лекићу. Серија настаје у продукцији кућа "Кошутњак филм" и "Телеком Србија", а емитовање је планирано крајем ове или почетком идуће године на Суперстар ТВ. Главни јунак, новинар Бошко Стевановић, кога игра Момчило Оташевић, у првој сезони је сведочио научно необјашњивим појавама које је професор Мишковић забележио у малом црном нотесу.

- Занимљиво ми је да направим малу разлику у лику Бошка некад и сад, када је доживео нешто што не можемо речима објаснити. Нашао сам нови мир у њему иако је све око њега немирно, брзо, напето и опасно. Ако је Бошко већ повезан са нечим оностраним, ако је доживео неке визије и ако је осетио и прошао нешто, то значи да више није само обично биће које дише, спава и једе, као и да има нечег вишег од овоземаљског - објашњава за "ТВ новости" Момчило Оташевић.

За разлику од оца Веље, бившег оперативца БИА, који је познавао професора Арсенија Мишковића и његову супругу Јелисавету, млади Бошко се упутио у новинарство.

- Бошка није занимала бележница, и сматрао је казном то што мора да пише о заоставштини неког професора, док није доживео нешто што му није било ни на крај памети. У другој сезони, када нешто паранормално почне, Бошко је спреман. Не зна увек са тиме да се носи, али барем зна шта се догађа - додаје Оташевић.

НОВИ ЛИКОВИ: НИКОЛА ТЕСЛА И ДУШАН ПОПОВ

КАКО нам објашњава редитељ Мирослав Лекић, прича серије нема чврсто историјско упориште, што отвара простор за игру.

- Уводимо два нова лика у овој сезони. Имамо Николу Теслу, па ћемо приказати његове мистериозне боравке на Ртњу и у Србији, који нису историјски засновани, али су у контексту наше приче. Важан јунак је и Душан Попов, један од најпознатијих шпијуна Другог светског рата. Написао је и неколико одличних књига, а код нас је пре свега познат по томе што је наводно био узор Јану Флемингу за лик Џејмса Бонда.

У наставку приче Бошко, попут српског Индијане Џоунса, креће у потрагу за благом. Пут је започео у прошлој сезони код Трајановог моста у Ђердапској клисури, а трагови га воде преко Виминацијума у правцу некадашњег Сирмијума и Титела, све до планине Ртањ.

- Град Виминацијум био је један од најсветлијих градова антике на територији Србије и читавог Балканског полуострва. У натпису пронађеном у оригиналним докуметнима описан је веома лирски: "Виминацијуме, светлости моја", што нам много говори о овом месту и његовом значају. Током 600 година постојања Виминацијума у њему су се укрштали многи путеви и многе цивилизације. Основали су га Келти и Римљани, у њему су боравили императори Трајан, Диоклецијан, Константин Велики и многи други, а разорили су га велики освајачи Атила Хунски и вође Острогота и Визигота. У Виминацијуму је нађена и гробница римског цара Хостилијана, који је преминуо 251. године, и управо ту се сада снимају кадрови серије. Виминацијум крије много тајни и тек смо почели да их откривамо. Сваки до сада нађен предмет прича своју причу и део је велике, вишеслојне слагалице, а ко зна до чега ћемо још доћи током истраживања - истиче кустос локалитета и водич Љиљана Јовић.

Како нам прича редитељ Мирослав Лекић, постоје претпоставке да се Виминацијум после Атилиног разарања није вратио у првобитно стање.

- Нема неког посебног научног објашњења зашто је тако и то смо делимично искористили у серији, као једну од интрига. Видећете неке ситуације које су повезане са Атилиним упадом у Виминацијум и рушењем града, а ту ће бити и тајни за које се Бошко интересује у наставку серијала - открива нам Лекић.

Виминацијум је током векова похаран и остао је део артефаката, али то не обесхрабрује истраживаче који на овом локалитету раде више од сто година. Од почетка 21. века, нови полет даје др Миомир Кораћ, који је редитељу Мирославу Лекићу помогао да ослика новог јунака, професора Кошутића, кога тумачи Милан Цаци Михаиловић.

- Играм епизодну, али врло лепу улогу професора Кошутића, који ради на ископавању. Долази му докторанткиња са пријатељима и онда им он показује нешто важно. Давно сам био у Виминацијуму и радујем се да бар мало "омиришем" прошло време. И у серији мој лик каже "Наш живот није само путовање у будућност, него и у прошлост" - напомиње Михаиловић.

Млада докторанткиња у црној хаљини је заправо Анђелка, коју смо видели у последњој епизоди прве сезоне, а глуми је Исидора Грађанин.

ГЛУМАЧКА ПОЈАЧАЊА

У НАСТАВКУ "Бележнице професора Мишковића" поново ће играти Аница Добра, Светозар Цветковић, Милена Радуловић, Ирфан Менсур, Даница Радуловић, Александар Срећковић Кубура, Тијана Чуровић, Небојша Кундачина, Александар Радојичић, Исидора Јанковић, Дејан Луткић, а глумачку екипу ће у другој сезони "појачати" Дубравко Јовановић, Миливоје Обрадовић, Слободан Стефановић, Владимир Посавец Тушек...

- Она долази као преводилац и у први мах делује као пролазна појава. Међутим, у следећој сезони се испоставља да Анђелка има много важнију улогу у причи. Не бих волела много да откривам, али видећемо да Анђелка има страну личности коју ће тек показати. Игра неку своју игру, али се и бори са својим срцем и разумом - каже нам глумица која је пре три године у Виминацијуму играла представу "Жене из Троје".

- Овај локалитет има важно место у серији која се бави нашом историјом и интересантним феноменима. Одушевљена сам "Бележницом", не само зато што играм у њој, већ зато што спаја историју и фантастику, које обожавам. Постоје подаци да су се мистерије које приказујемо стварно негде десиле и још је интересантније да људи за њих чују кроз играни формат.

Како нам Исидора објашњава, главни јунак, Бошко, помаже Анђелки око научног рада, због кога су се, између осталог, упутили у Виминацијум. Излет до археолошких ископина није пропустио ни Бошков верни пријатељ Миленко, хакер и власник блога о натприродним појавама, кога поново игра Милош Самолов.

- Ова серија ми је отворила врата за која нисам знао ни да постоје. Први пут сам у Виминацијуму и фасциниран сам, а до краја лета ћу сигурно доћи и са породицом. Овај део Србије је невероватан, толико тога је пронађено, а кажу да је ископана тек петина. Имао сам среће да због "Бележнице" путујем на места на којима никад нисам био. И гледаоци и ја смо сазнали много тога и почели смо да истражујемо нешто што је вероватно требало још у школама да учимо - примећује Самолов.

Продуцент Зоран Јанковић објашњава да ће снимање бити завршено 12. августа и то у Кладову.

- Снимање је било много комплексније у другој сезони, јер смо имали више од сто локација, већи број глумаца и много више специјалних ефеката. Основа серије се дешава 2003, а вратили смо се у 441. годину. У овој сезони оживели смо пет различитих епоха и то је био највећи изазов, не само за продукцију него и за сектор сценографије, костима, шминке и за све остале. Из 441. нема никаких реквизита, наравно, па смо све морали да правимо испочетка - каже Јанковић.

Редитељ Мирослав Лекић за крај додаје да су нове епизоде снимане и у Београду, Тителу и на планини Ртањ, око које круже разноврсне теорије, и открива које су сцене биле најзахтевније за снимање.

- Радили смо реконструкције Виминацијума, Атилиног логора, Америке тридесетих и четрдесетих, и прошли смо много различитих локација да бисмо те епохе представили. И прошла сезона је била снажно ослоњена на специјалне ефекте, а ова их има барем три пута више и сложенији су - закључује Лекић.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

СРАМОТА НА ЈУГУ СРБИЈЕ: Шта су младенцима донели у коверти - свекрва раширила причу по целом комшилуку