СВЕ ЛЕПОТЕ РУСИЈЕ НА КАЛЕМЕГДАНУ: И амбасадор Боцан Харченко вечерас са Београђанима, разлог је сјајан

Новости онлине

10. 08. 2022. у 19:57

ФОТО изложба "Најлепша земља" отворена је данас на београдској тврђави и у парку Калемегдан.

СВЕ ЛЕПОТЕ РУСИЈЕ НА КАЛЕМЕГДАНУ: И амбасадор Боцан Харченко вечерас са Београђанима, разлог је сјајан

Фото: Н. Скендерија

Изложбу организује Развојни центар Руског географског друштва у Србији, и њој су присуствовали амбасадор Руске Федерације Александар Боцан Харченко, као и многи угледни гости из Србије и Русије.

Фото: Н. Скендерија

Фотографије приказују природне лепоте и друге мотиве Руске Федерације са традиционалног фото конкурса Руског географског друштва.

Фотоконкурс Руског географског друштва „Најлепша земља" је медијски пројекат широких размера посвећен очувању изворне природе Русије и неговању брижљивог односа према животној средини, преко уметничких фотографија. Конкурс је први пут организован 2015. године, а од 2016. одржава се једном годишње.

Александар Боцан-Харченко истакао је да је та изложба, као и свака активност РГД, израз љубави Русије према Србији и Србије према Русији.

- Сада је немогуће замислити да је таква изложба могућа у било ком месту у Европи, осим у Србији, зато што Србија одлучно одбацује све што жели да јој наметне колективни Запад, културу одрицања свега руског, укључујући и саму лепоту земљу. Та лепота тражи нашу одговорност и спремност да бранимо нашу земљу и лепоту наше земље - поручио је руски амбасадор.

Он је истакао да РГД даје доста значајан и опипљив допринос развоју сарадње Русије и Србије у свим областима, као и да је то једно од јединствених удружења у Русији, јер обухвата све што је могуће: науку, истраживање, образовање, културу.

Заступник РГД у Србији Мирољуб Милинчић истакао је да је филијала у Србији основана пре осам година најстарија и најактивнија инострана филијала и да је у њој реализована припремна фаза неких од најзначајнијих пројеката РГД попут чувеног "Пројекта 10.110 километара невероватне Русије".

- Ово нам је 70. изложба на простору Србије, БиХ и Црне Горе. Посвећујемо је 18. августу, дану када је 1845. основано РГД - казао је Милинчић.

Фото: Н. Скендерија

У правилима такмичења нема ограничења у односу на старосну доб или место становања учесника. Главни услов је да фотографије морају бити снимљене на територији Русије. На конкурсу 2016. године је учествовало 23 хиљаде руских и страних фотографа, који су послали око 110 хиљада снимака. Најстарији учесник је имао 87, а најмлађи свега 5 година.

Фотографије се разматрају у следећим номинацијама: "Народи Русије", "Свет у нашим рукама", "Најлепша земља", "Пејзаж", "Животиње", "Птице", "Макросвет", "Подводни свет", "Црно-бела природа", "Млади фотограф", "Наслеђе које нестаје", "Исконска Русија", "Индустријски пејзаж" и "Награда – симпатије публике".

Развојни центар Руског географског друштва у Србији званично је почео да ради 16. октобра 2016. године. Регистрација Друштва у Србији представља континуитет новог интензивирања, али и институционализованог формата сарадње географа и свих људи добро воље из Србије и Руске Федерације

Руско географско друштво је једно од најстарих географских друштава на свету. Основано је указом цара Николаја Првог 1845. године и увек је имало прворазредни друштвени и национални значај.

Новембра 2009. године, за Председника Руског географског друштва (РГД) изабран је Сергеј Кужегугетович Шојгу, а формиран је и Савет покровитеља којим председава Председик Русије Владимир Владимирович Путин.

Данас, у Русији и иностранству Руско географско друштво има око 20 000 чланова, а регионалне канцеларије су отворене у свих 85 региона Руске Федерације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДА ЛИ ЈЕ ОДГОВОРНО РУДАРСТВО МОГУЋЕ? Литијум за батерије електричних возила, до 2050. биће 57 пута траженији

ДА ЛИ ЈЕ ОДГОВОРНО РУДАРСТВО МОГУЋЕ? Литијум за батерије електричних возила, до 2050. биће 57 пута траженији

КРИТИЧНЕ минералне сировине Сједињене Америчке Државе и Европска унија сматрају кључним за економску и нацио- налну безбедност. И наша земља је богата овим минералима, чија се вредност мери стотинама милијарди евра.

25. 11. 2023. у 10:00

Коментари (0)

ПОМЕРИЛИ ЗГРАДУ ОД 220 ТОНА: Користили 700 комада сапуна - снимак је за неверицу (ВИДЕО)