СВЕ ЛЕПОТЕ РУСИЈЕ НА КАЛЕМЕГДАНУ: И амбасадор Боцан Харченко вечерас са Београђанима, разлог је сјајан

Новости онлине

10. 08. 2022. у 19:57

ФОТО изложба "Најлепша земља" отворена је данас на београдској тврђави и у парку Калемегдан.

СВЕ ЛЕПОТЕ РУСИЈЕ НА КАЛЕМЕГДАНУ: И амбасадор Боцан Харченко вечерас са Београђанима, разлог је сјајан

Фото: Н. Скендерија

Изложбу организује Развојни центар Руског географског друштва у Србији, и њој су присуствовали амбасадор Руске Федерације Александар Боцан Харченко, као и многи угледни гости из Србије и Русије.

Фото: Н. Скендерија

Фотографије приказују природне лепоте и друге мотиве Руске Федерације са традиционалног фото конкурса Руског географског друштва.

Фотоконкурс Руског географског друштва „Најлепша земља" је медијски пројекат широких размера посвећен очувању изворне природе Русије и неговању брижљивог односа према животној средини, преко уметничких фотографија. Конкурс је први пут организован 2015. године, а од 2016. одржава се једном годишње.

Александар Боцан-Харченко истакао је да је та изложба, као и свака активност РГД, израз љубави Русије према Србији и Србије према Русији.

- Сада је немогуће замислити да је таква изложба могућа у било ком месту у Европи, осим у Србији, зато што Србија одлучно одбацује све што жели да јој наметне колективни Запад, културу одрицања свега руског, укључујући и саму лепоту земљу. Та лепота тражи нашу одговорност и спремност да бранимо нашу земљу и лепоту наше земље - поручио је руски амбасадор.

Он је истакао да РГД даје доста значајан и опипљив допринос развоју сарадње Русије и Србије у свим областима, као и да је то једно од јединствених удружења у Русији, јер обухвата све што је могуће: науку, истраживање, образовање, културу.

Заступник РГД у Србији Мирољуб Милинчић истакао је да је филијала у Србији основана пре осам година најстарија и најактивнија инострана филијала и да је у њој реализована припремна фаза неких од најзначајнијих пројеката РГД попут чувеног "Пројекта 10.110 километара невероватне Русије".

- Ово нам је 70. изложба на простору Србије, БиХ и Црне Горе. Посвећујемо је 18. августу, дану када је 1845. основано РГД - казао је Милинчић.

Фото: Н. Скендерија

У правилима такмичења нема ограничења у односу на старосну доб или место становања учесника. Главни услов је да фотографије морају бити снимљене на територији Русије. На конкурсу 2016. године је учествовало 23 хиљаде руских и страних фотографа, који су послали око 110 хиљада снимака. Најстарији учесник је имао 87, а најмлађи свега 5 година.

Фотографије се разматрају у следећим номинацијама: "Народи Русије", "Свет у нашим рукама", "Најлепша земља", "Пејзаж", "Животиње", "Птице", "Макросвет", "Подводни свет", "Црно-бела природа", "Млади фотограф", "Наслеђе које нестаје", "Исконска Русија", "Индустријски пејзаж" и "Награда – симпатије публике".

Развојни центар Руског географског друштва у Србији званично је почео да ради 16. октобра 2016. године. Регистрација Друштва у Србији представља континуитет новог интензивирања, али и институционализованог формата сарадње географа и свих људи добро воље из Србије и Руске Федерације

Руско географско друштво је једно од најстарих географских друштава на свету. Основано је указом цара Николаја Првог 1845. године и увек је имало прворазредни друштвени и национални значај.

Новембра 2009. године, за Председника Руског географског друштва (РГД) изабран је Сергеј Кужегугетович Шојгу, а формиран је и Савет покровитеља којим председава Председик Русије Владимир Владимирович Путин.

Данас, у Русији и иностранству Руско географско друштво има око 20 000 чланова, а регионалне канцеларије су отворене у свих 85 региона Руске Федерације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

АЛКАРАЗ НАВУКАО ГНЕВ СРБИЈЕ НА СЕБЕ: Шпанац је покренуо лавину коју не може да заустави! Ђоковић има навијаче који неће ћутати на неправду

АЛКАРАЗ НАВУКАО ГНЕВ СРБИЈЕ НА СЕБЕ: Шпанац је покренуо лавину коју не може да заустави! Ђоковић има навијаче који неће ћутати на неправду

НАКОН што је Новак Ђоковић уз много политичких уплива и закулисаних радњи свргнут са места број један АТП листе, на њено чело засела су два шпанска тенисера - Карлос Алкараз и Рафаел Надал. Млађи од њихов двојице, популарни Карлитос желео је да тим поводом пошаље поруку свом сународнику, а судећи по лавини коју је покренуо зажалио је због тога.

04. 10. 2022. у 17:08

Коментари (0)

ЉУДИНА: Погледајте како је човек са штакама спасао повређено маче у Београду (ВИДЕО)