ПОДСЕЋАЊЕ У 33 СЛИКЕ: У Музеју савремене уметности Војводине вечерас отварање изложбе радова Бошка Петровића

Ј. СИМИЋ

11. 08. 2022. у 11:20

ВЕК од рођења и четири деценије од смрти уметника Бошка Петровића вечерас (19.00) у Музеју савремене уметности Војводине у Новом Саду биће обележени изложбом "Бошко Петровић (1922-1982): уметнички радови од 1956. до 1978. Поклон Вишње Петровић и Мирка Петровића Музеју савремене уметности Војводине." Поставка ће трајати до 28. августа.

ПОДСЕЋАЊЕ У 33 СЛИКЕ: У Музеју савремене уметности Војводине вечерас отварање изложбе радова Бошка Петровића

Фото МСУВ

Повод за ову изложбу је одлука уметникове деце, ћерке Вишње Петровић и сина Мирка Петровића, да октобра 2020. године овом музеју дарују тридесет три рада свог оца.

Изложба обухвата пет уљаних слика великог формата, четрнаест колажа, осам монотипија, четири темпере и два акварела.

- Захваљујући овом легату, као и сликама које је сам уметник даровао 1976. и 1978. године, поклон-збирка Бошка Петровића у Музеју савремене уметности Војводине сада броји 59 радова, те уз поклон-збирке Милана Керца, Милете Виторовића, Стојана Трумића, Душана Миловановића и Богомила Карлавариса, представља једну од најобимнијих донација у Збирци сликарства МСУВ - открила је јуче "Новостима" Татјана Панић, историчарка уметности и ауторка изложбе.

"Хлеб", Фото МСУВ

Панићева напомиње да поред уља и темпера, разноврсности збирке доприносе уметнички радови изведени у другим техникама као што су акварел, колаж и монотипија. Такође, тематско-мотивски оквир дела окупљених у циклусе знатно је проширен, показујући сву слојевитост личности и уметничког стваралаштва Бошка Петровића.

Припрему изложбе која ће вечерас поклонике сликарства подсетити на једног од најистакнутијих у генерацији ликовних стваралаца који су на велику југословенску уметничку сцену наступили по окончању Другог светског рата, Татјана Панић започела је пре две године, али због пандемије короне, слике нису могле пред публику. Стога је одлучено да свечаност сачека ову годину у којој се обележава стогодишњица уметниковог рођења.

Из циклуса "Њиве", Фото МСУВ

У АТЕЉЕУ МИЛУНОВИЋА

БОШКО Петровић (1922-1982), рођењем Новосађанин, студирао је ликовну уметност у Београду и Будимпешти, а од 1949. године тајне сликарства откривао је у Мајсторској радионици Мила Милуновића. Оснивач је уметничког круга "Група 57", а заједно са ткаљом Етелком Тоболком, 1961. године установио је прву југословенску радионицу за израду таписерија "Атеље 61" у свом атељеу на Петроварадинској тврђави.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (0)

МОЖЕ СТОМАК ДА ЗАБОЛИ Србин купио крофну са кремом - остао у шоку кад ју је пресекао и видео шта има у њој (ФОТО)