ФИЛМСКА КРИТИКА: Фестивал у Врњачкој Бањи - Шта је, заиста, са нама?

Божидар Зечевић

10. 08. 2022. у 14:30

АКО се узму у обзир интереси уметности филма, али и високи национални интереси српске државе, заиста је скандалозна одлука Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи да најбољем српском филму у овој години, остварењу "Мрак" редитеља Душана Милића, додели упадљиво неадекватан термин и тако маргинализује ово изузетно важно достигнуће не само за српски народ на Косову и Метохији, него и за српски народ у целини.

ФИЛМСКА КРИТИКА: Фестивал у Врњачкој Бањи - Шта је, заиста, са нама?

Фото Промо

"Запамтио сам тај фестивал, са пројекцијама на отвореном, а организатори су мој филм ставили у неки од биоскопа, у понедељак, у 16 часова. Моја идеја и жеља је да `Мрак` види што више људи, а не њих десетак који ће, можда, у том термину доћи у биоскоп" - рекао је, зa наш лист млади редитељ Милић. Ова скромна изјава, без трунке сујете и жеље за полемиком поново отвара, међутим, једно важно питање: шта је, заиста, са нама? Јесмо ли потпуно изгубили национални, етички, уметнички и политички компас па здушно радимо у корист своје штете, гурамо у страну нашу највећу, светскоисторијску драму, све да се неком не замеримо, да неког не увредимо, да се кукавно повлачимо пред навалом лажи, терора и агресије, којом смо угрожени и споља и изнутра. Шта нас то тера да себи стално пуцамо у ногу у тренутку у коме нас достојанствено брани филм високих уметничких домета, о коме смо писали и овде и на другим местима, а имамо намеру да видљивост "Мрака" појачавамо у свим наредним приликама, нарочито у предстојећем предлагању "националног кандидата" за Оскар. Ма боље да га не гурамо, рећи ће врсни познаваоци "ове ситуације", јер "сигурно неће проћи у Холивуду, па не треба бацати паре". Да, када иза тог филма не би стајала истина кадра да отвори очи, што је дужност и смисао покретне слике у историји. Бацање пара боље да не помињем и колико смо се до сада пута надметали у овој бесмислемој дисциплини. Кад смо већ код народног новца, могли бисмо да подсетимо и да фестивал у Врњачкој Бањи издашно помаже српска држава (Министарство културе и друге институције), па остаје за размишљање чиме се то и како задовољава њен друштвени интерес, чему би исте, нимало безначајне паре, требало да служе.

Још скандалознија је одлука селектора недавно завршеног филмског фестивала у Требињу (31. јул - 5. август) да "Мрак" једноставно - не уврсти у програм! За "Фестивал медитеранског и европског филма", како се претенциозно зове, филм о мартовском погрому 2004. над српским народом на КиМ и - још једном подвлачим, најбољи српски филм ове године! - није био довољно релевантан да уђе у иначе веома лабаво осмишљену селекцију. Да ли то треба да значи да једини међународни филмски фестивал у Републици Српској не треба да занима судбина српског народа на КиМ? Или да високорангираним српским филмовима ("Мрак" је недавно награђен "Гран-пријем" на средњеевропском филмском фестивалу Сомбору и наградом публике у Трсту) није место међу уоченим европским и медитеранским вредностима? Помињу се и неке "квоте" које би требало да ограниче број српских филмова на овом фестивалу. Ко је одредио и завео овакве "квоте" није јасно и постоји ли у РС икакав национални интерес кад је филм у питању да нам се "Quo vadis Aida" и Јасмила Жбанић не понове управо на овом обзорју? Уместо да сада бриљирамо са сјајним филмом о драматичном положају српског народа на целом простору Балкана, баш пред публиком која је и сама свесна свог опасног положаја у колоплету међународних притисака и ујдурми - ми сами игноришемо, потискујемо и тиме ништимо слику своје трагедије. Све у туђем интересу, све са неком бојазни да нам ко шта не узме за зло под терором ко зна чије "политичке коректности". Нешто дебело није у реду са нама кад у години успеха срљамо из аутогола у аутогол, кад намерно губимо и на свом терену да би нам гости испали вреднији. Иако нам сада ни до колена нису.

Докле више?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

УДАРИО ГРОМ У АЕРОДРОМ НИКОЛА ТЕСЛА: Обустављен саобраћај, оштећена писта, службе процењују штету

ПОЛЕТНО слетну стазу београдског аеродрома "Никола Тесла" погодио је гром и том приликом направио оштећење, због чега су полетања и слетања авиона привремено обустављена, саопштено је са аеродрома.

27. 09. 2022. у 16:38

Коментари (0)