"ПАКЛЕНА КОМЕДИЈА" У ЗАЈЕЧАРУ: Овације за Џона Малковича на Феликс Ромулијани

Танјуг

08. 08. 2022. у 23:52

Извођењем музичког комада „Паклена комедија", холивудски глумац Џон Малкович и оркестар Бечке академије са Вроцлавским барокним оркестром одушевили су публику на античком налазишту Феликс Ромулијана код Зајечара.

ПАКЛЕНА КОМЕДИЈА У ЗАЈЕЧАРУ: Овације за Џона Малковича на Феликс Ромулијани

Фото: Танјуг

Малкович и музичари су за свој специфични позоришни експеримент награђени овацијама око 1.000 посетилаца на простору на отвореном унутар остатака римске царске палате из 3. столећа. „Паклена комедија" спојила је Малковичеву сценску изражајност у изговарању текста инспирисаног искуством серијског убице и врхунску класичну музику у изведби два оркестра. Бахове, Бетовенове, Хајднове арије су на маестралан начин дочаравали оркестри и сопранисткиње Чен Риз и Сузан Ланбајн.

Представа је изведена у оквиру Зајечарског културног лета на Феликс Ромулијани и АртЛинк фестивалу, који ове године обележава десетогодишњи јубилеј.

„Паклена комедија - исповест серијског убице" је плод заједничке идеје редитеља представе Мицхале Штурмингера, диригента Хаселбека и самог Малковича, и говори о Џеку Унтервегеру, аустријском писцу и серијском убици, познатом као „Убица из бечких шума". Унтервегер је 1976. осуђен на затворску казну за убиство осамнаестогодишње Маргрет Шафер, а потом је у затвору открио дар за писање и аутобиографским романом „Чистилиште или излет у затвор - Извештај кривца" стекао славу.

Концерту је присуствовала министарка трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, помоћница министра културе за културно наслеђе, Ванеса Ванушић, директор програма ГИЗ-а за промоцију туризма, Александар Бетц, шеф сарадње у Делегацији ЕУ, Никола Бертолини, амбасадор Бразила у Србији, Жозе Мауро Кото и градоначелник Зајечара, Бошко Ничић.

Синоћно извођење „Паклене комедије“ део је европске турнеје а главни покровитељ догађаја био је град Зајечар. Подршку у реализацији представе пружио је пројекат „ЕУ за културно наслеђе и туризам“ који финансирају Европска унија и Влада Савезне Републике Немачке, а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, као и Елискир Фондација, компаније Зептер и УНИQА осигурање, а организатори су заједно АртЛИнк фестивал, Позориште Зајечар и Народни музеј у Зајечару.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РАСЕКЛИ ПИТОНА ДУГАЧКОГ ПЕТ И ПО МЕТАРА: Нису могли да верују шта су нашли у његовој утроби (ВИДЕО)