ЛЕГАТ СЛИКАРА НАШЕ БАШТИНЕ: Синови сликара, историчара уметности и путописца Милутина Дедића поклонили очеву заоставштину "Адлигату"

Д. Б. М.

09. 08. 2022. у 14:25

ДЕСЕТ хиљада страница дневника испуњених записима са 4.000 портрета и 3.000 цртежа, венецијанска комода из 18. века, колекција огромних давно патинираних кључева старих и по више векова, награде и дипломе, стотине књига, много архивске грађе - све то је стало у легат српског сликара, историчара уметности и путописца Милутина Дедића (1935 - 2021). Легат су његови синови Филип и Лука поклонилу Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу "Адлигат".

ЛЕГАТ СЛИКАРА НАШЕ БАШТИНЕ: Синови сликара, историчара уметности и путописца Милутина Дедића поклонили очеву заоставштину Адлигату

Милутин Дедић, Фото И. Маринковић

Међу педесетак уметничких слика на којима се најчешће појављују воденице, Хиландар, морски мотиви, највише је Дедићевих. Ту је и драгоцена античка посуда са скамењеним наслагама хране старим хиљаде година. Ова заоставштина на сликовит начин дочарава неуобичајен, тежак али занимљив уметнички и боемски Дедићев животни пут.

Рођени брат певача Арсена Дедића, живот је посветио осликавању Хиландара и других српских манастира, као и нашем заборављеном етно-наслеђу, нарочито воденица. Говорио је како се као дете са породицом током бомбардовања у Другом светском рату сакривао у воденици и отад њоме остао очаран. Често је сликао и океанску пучину, споменике и крајолике у Србији, родном Шибенику, широм Далмације и Југославије. Аутор је и бројних путописа, као и више књига. Крајпуташи су му били омиљена инспирација, а Скадарлија најдражи дом.

Фото Адлигатлигат

Фото Адлигатлигат

Дедић је стварао уметност у сваком тренутку када није морао на други начин да зарађује за хлеб или да спава. За живота је променио прегршт занимања, али је увек уметност била везивно ткиво његовог живота. Једно време је радио као учитељ у Далмацији, затим одлази у војску у Задар, у Школу резервних официра, где упознаје Гојка Суботића, нашег академика, који ће га и погурати ка сликарству. Крајем педесетих година стиже у Србију и завршава историју уметности. Само за првих неколико година студентског живота од 1957, Дедић је променио чак 15 станова, и оставио записе и цртеже о подстанарском животу, али и српској културној баштини.

АРСЕН БРАТУ

АРСЕН Дедић написао је својеврсну оду Милутину, песму "Мој брат". Пре више од пет деценија певао је Арсен:

"Ко зна гдје си, на којем од мора

ко зна гдје си, на којем од копна
да ли сам или негдје ко и ми имаш дом
увијек вољан да даш све ни за шта..."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)

ДА СЕ СМРЗНЕШ: Невероватна сцена на Ади Циганлији - мушкарац усред децембра отишао на КУПАЊЕ (ФОТО)