КОВАЧЕВИЋУ ПОНУДИЛИ ТЕРМИН "МРАКА": Нови проблеми за фестивал у Врњачкој Бањи - још један филм пред одустајањем

А. Попадић

08. 08. 2022. у 19:05

НЕКОЛИКО дана уочи почетка, 46. Фестивал филмског сценарија у Врњачкој Бањи суочио се са проблемима, повлачењима филмова, па и оптужбама за понижење аутора.

КОВАЧЕВИЋУ ПОНУДИЛИ ТЕРМИН МРАКА: Нови проблеми за фестивал у Врњачкој Бањи - још један филм пред одустајањем

Фото: Н. Скендерија

После редитеља Душана Милића, који је због неадекватног простора и термина, повукао свој филм "Мрак" из селекције, на исти корак одлучили су се аутори "Усековања" Синише Цветића, а сада је своје незадовољство изразила и екипа филма "Није лоше бити човек" редитеља Душана Ковачевића.

Продукцијска кућа Art&Popcorn затражила је од организатора Фестивала филмског сценарија да "обавести јавност у што хитнијем року о новом, адекватном термину приказивања филма Душана Ковачевића "Није лоше бити човек" како би то остварење било приказано публици која то заслужује".

Претње тужбом?

Према речима продуцента Могоровића, Саша Миленковић, директор Културног центра Врњачка Бања, једног од организатора фестивала, у својим изјавама претио је тужбама због повлачења филмова.

- Преко релевантних удружења филмских продуцената покренућемо код Министарства културе иницијативу за тумачење чланова закона на које се Миленковић позива - истакао је Могоровић.

- Када смо од стране организатора фестивала обавештени о термину приказивања филма Душана Ковачевића (понедељак у 16х!), мислили смо да је у питању само резулатат њиховог незнања и несналажења у комплексном свету организације филмских фестивала. По одбијању неких наших колега да прихвате такво понижење, као и изјава одговорних бирократа са Фестивала у којима се њихов став правда нашим нереаговањем на понуђени термин приказивања, схватили смо да је потребно да јавно тражимо да организатори коригују термин приказивања филма аутора Душана Ковачевића - навео је Могоровић а потом подсетио. - За неупућене, а у такве очигледно спадају и организатори фестивала посвећеног филмском сценарију под тенденциозним називом "Једини прави фестивал филмског сценарија", Душан Ковачевић је највећи живи српски драмски аутор и сценариста, као и једини редовни члан Српске академије наука и уметности - из области филмске уметности.

Занимљиво је да је "спорни термин" - понедељак у 16 часова, првобитно био планиран за филом "Мрак", који је због тога, први одустао од фестивала.

С друге стране, Марко Јовичић, извршни продуцент и члан селекционе комисије фестивала у Врњачкој Бањи, позвао је на "разумљивији и суздржанији приступ учесника, мање егоизма и више поноса који ће учинити да сви као друштво порастемо у културном смислу". Јовичић је казао је да је Дирекција фестивала добила неформално телефонско обавештење од редитеља филма "Мрак", а два дана касније и од аутора филма "Усековање", да одустају од учешћа јер су незадовољни добијеним термином и местом пројекције филма.

Фото К. Проданов

- Као и до сада Фестивал је званични програм приказивао на Летњој позорници и у биоскопској Сали. Критеријум за расподелу доступних термина и простора на коме ће се приказивати филмови су били у циљу популаризације сценариста, фестивала, атрактивности теме, заинтересованости публике, при чему је предност давана премијерама. Филмови никада у историји фестивала нису разврставани по квалитету сценарија где ће се приказати.

Јовичић је напоменуо да се филмови првенствено приказују у биоскопским дворанама и да "не види ништа лоше у томе":

- Да ли би уметници који су имали "привилегију" да се први повуку, исто тако поступили и да су се пријавили на на фестивал у Кану или би пристали на пројекцију у седам часова ујутру у било којој дворани?

Фестивал филмског сценарија биће одржан од 12. до 16. августа у Врњачкој Бањи, а како је раније најављено, отвориће га премијера филма Филипа Чоловића "Ала је леп овај свет".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да су његове Ваздушно-космичке снаге у понедељак гађале положаје терористичке организације Џабхат ал-Нусра у Идлибу, убивши и ранивши већи број терориста те организације и уништивши њихове положаје.

04. 10. 2022. у 22:56

КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО? Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

"КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО?" Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас обећала је у среду да ће провести Британију кроз "олујна времена" и преобразити британску економију, у покушају да поврати ауторитет у својој странци која се побунила након хаотичних првих месец дана на власти.

05. 10. 2022. у 17:47

Коментари (1)

ЉУДИНА: Погледајте како је човек са штакама спасао повређено маче у Београду (ВИДЕО)