СВЕТСКА КЛАСИКА И СРПСКИ САВРЕМЕНИЦИ: У претходној позоришној сезони изведено више од три стотине представа Народног позоришта

В. СТРУГАР

04. 07. 2022. у 15:30

У НАРЕДНУ сезону Народно позориште ући ће са два амбициозна наслова: већ су почеле пробе представе "Деца" (коју према роману-поеми Милене Марковић режира композиторка Ирена Поповић Драговић) и Шекспиров "Магбет" у поставци Јагоша Марковића, са Наташом Нинковић и Небојшом Дугалићем у главним улогама - саопштили су у националном театру на крају ове позоришне године.

СВЕТСКА КЛАСИКА И СРПСКИ САВРЕМЕНИЦИ: У претходној позоришној сезони изведено више од три стотине представа Народног позоришта

Фото: Народно позориште

У међувремену, ансамбл Драме пакује кофере и одлази на гостовања у Црну Гору и Македонију, јер ће недавно премијерно изведен Толстојев "Рат и мир" (у драматизацији Федора Шилија и режији Бориса Лијешевића) отворити фестивал "Град театар" у Будви и учествовати на Охридском лету.

Током већ завршене сезоне, у кући на Тргу републике изведено је девет драмских, две оперске и две балетске премијере. Све у свему, одиграно је више од три стотине представа на матичној сцени и гостовањима. У прошлој позоришној години остварен је велики продукциони пројекат "Године врана" Синише Ковачевића са чак 60 учесника на сцени, а многи су глумци "уписали" у своје биографије значајна признања. Тако је, између осталих, Слободан Бештић освојио Златну колајну "Маја Димитријевић" за монодраму "Ноћни писац", Нада Шаргин награду Града Београда за главну улогу у представи "Нора", а Александар Срећковић Стеријину награду за улогу у драми "Године врана".

- Желимо да дамо шансу младима, а овај млади уметник школован у Италији и "наше је дете", син оперске диве Драгане дел Монако - изјавио је директор Опере Никола Мијаиловић, најављујући да су почеле пробе Пучинијевог "Турандота", у режија Марија Павла дел Монака.

У плану за наредну сезону је и обнова опере "Коштана" Петра Коњовића, балетско-оперска премијера "Васкрсле сени" композитора Светислава Божића и Вердијев "Фалстаф", у режији Небојше Брадића. После дуже паузе, на сцени националног театра наступали су и прослављени српски оперски певачи Жељко Лучић, Зоран Тодоровић, Милијана Николић.

Балет ће следеће сезоне обележити велики јубилеј (сто година постојања),а нова директорка Балета Ана Павловић рекла је да је затекла "успаван ансамбл" због ретког играња током пандемије, али да су радом на премијери "Успаване лепотице" заједно "ушли у пету брзину" и сезону завршили изузетно успелим гостовањем балета "Ко то тамо пева" у Хрватском народном казалишту у Загребу.

МЛАДИ АУТОРИ

У СВА три сектора током завршене сезоне уведена је нова функција, извршни директор, на предлог в. д. управника НП Светислава Гонцића, а то је олакшало рад у организационом смислу.

- Што је најважније, после три тешке сезоне и пандемије, сачували смо људе. Наш задатак су квалитетни програми, фокус је на класици и модерној класици, као и сарадња с младим ауторима - наглашава Гонцић.

- Почећемо класичним и врло атрактивним комадом "Гусар", који код нас никада није игран. У плану је реконструкција нашег балетског опуса, тако ћемо пружити шансу младим кореографима да дају своје виђење сопствене балетске историје - истакла је Ана Павловић.

Прошлу позоришну годину памтићемо и по значајним изложбама у Музеју куће: "Уметност играча" посвећену Милораду Мишковићу (1928-2013), поставку посвећену позоришном, телевизијском и филмском редитељу, глумцу и сценаристи Бориславу Григоровићу, пред гледаоцима су се нашле и "Бреда Калеф - неуобичајена примадона", "Божана - сликар костима" и друге изложбе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БЕКИМ СЕ ВИЂАО СА МУШКАРЦИМА: Бранка тек после смрти сазнала - ово никада неће моћи да преболи