ВИДЕО ДАЉЕ И ВИШЕ ОД ДРУГИХ: Академија у САНУ поводом стогодишњице рођења Дејана Медаковића, јединствене личности наше културе

М. Мирковић

02. 07. 2022. у 10:13

У НАМЕРИ да обележимо 100 година од рођења Дејана Медаковића, нехотице смо превидели другу његову годишњицу: 50 година од његовог избора у чланство САНУ, 1972. године - овако је своју поздравну реч јуче у САНУ започео њен председник Владимир С. Костић, на свечаној академији уприличеној поводом првог поменутог јубилеја.

ВИДЕО ДАЉЕ И ВИШЕ ОД ДРУГИХ: Академија у САНУ поводом стогодишњице рођења Дејана Медаковића, јединствене личности наше културе

Са скупа у Српској академији наука, Фото Д. Миловановић

Истичући да "не би могао да тврди да је познавао Дејана Медаковића", Костић је истакао:

- Присећајући се, а богами и поново ишчитавајући његове списе, данас превасходно усмеравам пажњу на бреме патње и бриге коју је прикривао између осталог и својом барокном појавом, плативши тешку и исцрпљујућу цену своје способности да види даље и да види више од других. Памтим праву егзистенцијалну тугу којом је описивао судбину и удесе свог народа...

Поводом века од рођења академика, писца, историчара уметности и једне од најмаркантнијих личности наше културе, присутнима се најпре обратио Владимир Вукашиновић, протојереј ставрофор, преносећи поздраве и благослов патријарха Порфирија.

- Није се устезао нити стидео тога да делује на ползу своме роду, остао је веран народу и цркви и у доба идеолошких неслобода, а плодови те верности живе не само у његовом делу већ и у генерацијама тим делом надахнутим - рекао је о Медаковићу Вукашиновић.

Академиков син Павле Медаковић (први слева), Фото Д. Миловановић

Председник Скупштине Вукове задужбине проф. др Бошко Сувајџић, служећи се и познатим описима из пера Драшка Ређепа, који је Медаковића славио као великог и у много чему последњег нашег свезнадара и барокног Србина, навео је и опаску Љубомира Симовића о опречности појмова садржаним у насловима чувених Медаковићевих књига - "Каменови" и "Ефемерис".

- Дејан Медаковић деценијама је утврђивао координате српског културног простора - истакао је Сувајџић, говорећи о великом интелектуалцу који је успевао да више, дубље, шире и тачније од других сагледа епоху и оне које су јој претходиле.

Академик Василије Крестић сећање на Медаковића као часника Академије али и као свог великог пријатеља и подршку у тешким тренуцима, такође је започео истичући у којој је мери Дејан био посвећен САНУ, али и дубоко одан свом народу и држави.

Фото Танјуг

- Спреман да подржи сваког вредног кандидата, Дејан је увек упозоравао на "хабит", на то да академик мора бити личност која ће импоновати и доприносити угледу куће - рекао је Крестић о Медаковићу који је био управо такав члан Академије, са стваралачком ватром, искричавим идејама, огромном радном енергијом, неисцрпним плановима и великим визијама.

Председник Матице српске проф. др Драган Станић причао је јуче о Медаковићу као једном од изузетних људи, високо креативних и интелектуално суверених личности аутентичног значаја и великог формата, у којима се спонтано обједињују опште, посебно и појединачно - али и као о интелектуалном горостасу који остаје у пуној присности са својим народом и његовом историјском судбином.

Дејан Медаковић, Фото В. Данилов

ПРОГРАМ ЗА ЈУБИЛЕЈ

НА предлог Вукове задужбине основан је Одбор за обележавање стогодишњице рођења Дејана Медаковића, сачињен од представника за Медаковићев развој важних градова - Сремских Карловаца, Новог Сада, те институција у којима је оставио траг - Матице српске, Филозофског факултета у Београду, Народног музеја... Председник Одбора Сувајџић навео је читав низ догађаја током године, и богат програм за предстојећи дан рођења Медаковића, четвртак, 7. јул.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УПОЗОРЕЊЕ: Грешка којом МЕД претварате у ОТРОВ - унос ове намирнице може бити штетан по ваше здравље