СРПСКИ ФИЛМ ВЕЋ ХИТ НА "НЕТФЛИКСУ": Милош Шкундрић о великом успеху "Дугог путовања у рат"

А. ПОПАДИЋ

03. 07. 2022. у 07:00

ПРЕ само пет дана, на Видовдан, "Нетфликс" је у каталоге 30 европских земаља уврстио први документарни филм из Србије "Дуго путовање у рат", а филм Милоша Шкундрића је већ ушао у топ 10 најгледанијих у Холандији и Шведској.

СРПСКИ ФИЛМ ВЕЋ ХИТ НА НЕТФЛИКСУ: Милош Шкундрић о великом успеху Дугог путовања у рат

Фото Промо

- "Дуго путовање у рат" је српски филм који за сада има највећу дистрибуцију на "Нетфликсу", у 30 земаља са око 70 милиона претплатника. Уређивачка политика им је таква да филм може да се гледа у Европи, али не и у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Северној Македонији и Албанији - каже, за "Новости", његов аутор Милош Шкундрић и додаје:

- Није важно да ли је филм први или други, важно је да има што више наших филмова на "Нетфликсу" и другим платформама.

Уз помоћ најеминентнијих светских историчара и употребу филмског и документарног архивског материјала из Југословенске кинотеке и још 15 светских архива, овај "напети политички трилер" (премијерно приказан 2018) говори о узроцима Првог светског рата и о томе како је рат планиран и припреман годинама пре Сарајевског атентата. Саговорници у филму су нека од најпризнатијих светских имена на пољу историје, то су професори са Оксфорда, Кембриџа, Ломоносова, Универзитета у Бечу...

- Сада када се свет налази у критичним тренуцима, добро је да се чује наша страна историје, балкански угао. Посебна ми је част што ми се јавио један од главних саговорника у филму, британски историчар и професор Џон Рол, највећи познавалац живота кајзера Вилхелма II и прилика у Немачком царству, и поручио да би, по његовом мишљењу, "филм требало да буде обавезан за сваког историчара Европе, јер приказује балканску перспективу, која ја на Западу често невидљива" - додаје Шкундрић и напомиње да "на путу до `Нетфликса`" велику захвалност дугује Филмском центру.

Илустрација Сцена из будућег филма

И док се ових дана поново прича о његовом четири године старом филму, редитељ у својој глави увелико калкулише и склапа продукцију свог првог играног филма "Шифра Вук", за који је прошлог лета добио подршку на конкурсу ФЦС. Нови филм донеће и потпуну промену теме, јер ће се бавити појавом "летећег тањира" током седамдесетих изнад Титограда. Главни јунак је тада млади официр Звонко Јурјевић који је први пријавио појаву НЛО на небу, а потом је уследила јурњава за њим по целој Југославији. Главну улогу, открива нам редитељ, играће Горан Богдан.

- То је прича о људима који су стављени на пробу услед необичних околности. Шта се деси када се у једном строго контролисаном систему и хијерархији, каква је тадашња војска, појави нешто што је непостојеће, немогуће? У основи то је лична драма једног лика, са пуно комичних елемената, али, с друге стране, она, због НЛО, има и тај СФ моменат - објашњава Шкундрић.

У припреми филма "Шифра Вук" Шкундрић је проучавао архиву, али и разговарао са сведоцима догађаја, попут горепоменутог Звонка Јурјевића, његовог заменика Ђуре Ступара, официра Милана Мачека и других. Аутор каже да би "ако се све коцкице склопе" снимање могло да почне крајем 2023. године.

Фото Н. Скендерија

"ТОП ГАН" НА НАШ НАЧИН

ФИЛМ "Шифра Вук" имаће и сцене авијатичарске акције, можда, по угледу на чувени "Топ ган"?

- Није тај тип филма - каже Шкундрић кроз осмех, али додаје:

- Та школа у Титограду јесте била југословенски "Топ ган", односно, центар за борбену обуку, као онај у Америци. У том тренутку, међутим, они су спороводили основну летачку обуку питомаца из Замбије. Тито и Кенет Каунда, председник Замбије, имали су уговор по ком је Ратно ваздухопловство Замбије школовало њихове питомце код нас, од првог седања у авион до борбене обуке. И баш на крају њихове обуке појавио се поменути НЛО. Биће доста комичних елемената насталим управо на тој комбинацији мотива црнци-Црна Гора-војска-НЛО.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛЕГЛА НА ХАУБУ АУТА У ПОКРЕТУ: Снимак из Београда запрепастио мреже (ВИДЕО)