ПОЧИЊЕ ДЕВЕТИ ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛ: Од 1. до 5. јула у Чортановцима на програму дела славног класика

В.В.С.

29. 06. 2022. у 14:23

ПОД слоганом "И, сем нестварнога, ништа стварно није", од 1. до 5. јула, у Чортановцима траје девети Шекспир фестивал.

ПОЧИЊЕ ДЕВЕТИ ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛ: Од 1. до 5. јула у Чортановцима на програму дела славног класика

фото:Архива "Новости"

У два позоришна полувремена, биће приказано седам представа: четири у јулу и три у октобру. Публици ће се у амбијенту резиденције "Вила Станковић", на главној фестивалској сцени представити позоришта из Италије, Црне Горе и Норвешке. По први пут од оснивања, Шекспир фестивал отвара једна плесна представа, и то "Хамлет", у извођењу међународно признате италијанске плесне трупе IMPERFECT DANCERS COMPANY, под уметничким руководством својих оснивача Валтера Матеинија и Ине Броек (бивших играча Балета Монте Карло), који су протеклих година свој репертоар представљали широм света.

На програму је и "Укроћена горопад", једна од најчувенијих Шекспирових комедија у режији познатог македонског редитеља Дејана Пројковског. Трећег дана публика ће видети пројекат "Ромео и Јулија и друге катастрофалне љубави" из Норвешке, а прво полувреме Шекспир фестивала затвара представа "Хамлет - Евиденција злочина једне монархије", познате редитељке Ливије Пандур у извођењу Казалишта Марина Држића из Дубровника.

Други део Шекспир фестивала, предвиђен за јесен, обележиће чувена британска позоришна трупа Forced Entertainment која изводи целокупна Шекспирова дела. У представи "Сабрана дела: Са Шекспиром за столом" шест извођача ствара сажете верзије свих пишчевих комада користећи колекцију свакодневних предмета за ликове, на позорници коју представља један обичан сто. Овај сензационални пројекат у коме се 36 Шекспирових комада изводи више дана пред укупно хиљаду и осам стотина посетилаца, учествовао је протеклих сезона на готово свим најзначајнијим светским позоришним фестивалима.

Шекспир фестивал у своју завршницу улази и премијером представе "Макбет" у режији Никите Миливојевића. У новој амбициозној продукцији Шекспир фестивала учествују и Српско народно позориште, Београдско драмско позориште, фестивал Град Театар Будва и Новосадско позориште.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)