ИЗЛОЖБА ДОМАЋИХ УМЕТНИКА ДО 17. ЈУЛА: Јапанска естампа у "Корњачи"

Ш.Маровић

28. 06. 2022. у 21:39

ИЗЛОЖБА "Јапанска естампа - инспирација уметника" синоћ је отворена у галерији Удружења сликара и љубитеља сликарства "Корњача".

ИЗЛОЖБА ДОМАЋИХ УМЕТНИКА ДО 17. ЈУЛА: Јапанска естампа у Корњачи

Фото: И. Маринковић

Овај догађај настао је у жељи да се представи и покаже на који начин се у савременом ликовном изражавању виде утицаји јапанских уметника.

Програм је отворио један од оснивача Удружења Драган Марковић, јапански амбасадор у Србији Такахико Кацумата и професор доктор Љиљана Марковић. Изложена су дела јапанских графика (естампи) из приватне колекције уметника Драгана Марковића, као и дела уметника који су чланови удружења, а којима је инспирација управо графика. Тих радова ће укупно бити изложено 12, уз девет различитих графика. Изложба ће за све посетиоце бити отворена до 17. јула.

Фото: И. Маринковић

- Желим да се захвалим свима који су вечерас овде, што су дошли да посете ову изложбу - истакао је амбасадор Јапана. - Везе Србије и моје земље су заиста јаке и потичу из давних времена. Срећан сам што сам са вама овде, што смо заједно присутни на овом догађају. Надам се да ће он више спојити културу два народа, а и желим да се захвалим организаторима догађаја.

Један од осниваћа удружења Драган Марковић истакао је да је пре тачно четири године одржана прва тематска изложба у галерији прекопута.

- Она се звала "Јапанска естампа као инспирација" - каже он. - Као што то пословица каже, по јутру се дан познаје, то је протекло одлично. ПОлсе тога, то је био страшан подстицај, прешли смо у нови простор и окупили младе сликаре, љубитеље сликарства. Тако смо у последње четири године имали неколико десетина изложби, музичких вечери, литералних вечери.. Ни корона није успела да нас потпуно сасече. Када смо прошле године правилии план изложби за ову, одлучили смо да поновимо ову изложбу. Није било тешко, јер је јапански дрворед вечита инспирација. Посебно знајући да је ове огдине 140 година дипломатских односа Јапана и Србије, тако да ова изложба осим ликовног значаја има и политички у подстицају пријатељства две земље.

Професор доктор Љиљана Марковић на отварању догађаја истакла је да је почаствована што може да поздрави све присутне.

- Сви заједно у једној дивној синергији дајемо дивљење самој изложби - истакла је она. - Попоут моста и наша срца су повезана, она Јапана и Србије. Управо овакви мостови који дају и исијавају инспирацију више од 170 година, зато што ми имамо слична развојна искуства. Јапан је био у 19. веку у тешкој ситуацији, али је ишао крупним корацима напред. Ми смо после Првог светског рата заустављени и мало смо спорији. Међутим, модернизација је оно што карактерише наше културе и зато се ми тако добро слажемо. Ми смо прошли сличан пут. Сви радови имају велику дубину којом су инспирисали наше уметнике. Ми смо две културе, земље, традиције, које се међусобно разумеју. Позивам све да посете овај догађај, сигурно ће на њих оставити добар утисак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛЕГЛА НА ХАУБУ АУТА У ПОКРЕТУ: Снимак из Београда запрепастио мреже (ВИДЕО)