СЛАВНА ВРЕМЕНА ЖАНА ГАБЕНА: Пред публиком плакати, омиљена пића, шешири, луле, награде, одликовања чувеног француског глумца (ФОТО)

Гoран Чворовић - Стални дописник из Париза

28. 06. 2022. у 13:57

ФОТОГРАФИЈЕ, писма, предмети, одећа, документи, плоче, плакати, омиљена пића, колекција шешира, емисије, исечци из новина, радни сто, наочари, луле, пењоар, одликовања, портрети, награде, признања, ратно доба и време славе, стихови које је рецитовао својим заводљивим баршунаским гласом, снимци из филмова са Белмондом, Фернанделом, Лином Вентуром...

СЛАВНА ВРЕМЕНА ЖАНА ГАБЕНА: Пред публиком плакати, омиљена пића, шешири, луле, награде, одликовања чувеног француског глумца (ФОТО)

Фото Г. Чворовић

Све оно што је волео славни француски глумац Жан Габен, што је чинило његов живот и живот око њега, нашло се на великој изложби на 700 квадрата у галерији "Ландовски" у Булоњу поред Париза, коју су "Новости" имале прилику да посете.

- Изложбу смо припремали више од годину дана. Између осталог, на поставци се налазе и дванаест екрана и три пројектора, а изложено је више од хиљаду предмета - истиче, за "Новости", продуцент изложбе Франсоа ле Го.

Поставка тече дугим ходником, где су најпре изложени фото-портрети славног глумца. Стаза, кроз галеријски простор, затим води од његових најранијих дана и детињства, преко боравка у Америци, до блиставих глумачких рола у другој половини прошлог века. Ту су присећања на његове улоге у филмовима "Обала у магли", "Дан се рађа", "Не дирајте у лову", "Француски канкан", "Велика породица", "Јадници"... Експонати су донети из различитих музеја и Француске кинематеке, а доста предмета је на располагање ставила и Габенова породица.

- Одлазио сам са комесаром изложбе Патриком Глатром и сарадницом Мари Халденвенг код Габеновог сина Матијаса у Понт Евек у Нормандији, где смо направили избор и преузели експонате - преноси нам Ле Го.

Истовремено са изложбом, објављена је и велика монографија о Жану Габену, која у неку руку представља и каталог поставке.

Пут води кроз део од стотинак филмова, од којих су многи постали класици. Његово име је на платну инкарнирало Француску. Изложбена сага сеже у 1904, када се родио Жан Алекси Габен Монкорже, син кафе-певача оперета Фердинанда Габена и шансоњерке Елен Пети, која је напустила каријеру да би се посветила породици. Без мајке је остао у време Првог светског рата. Волео је бициклизам и бокс који му је променио лични опис, хармонику, коње и возове који су га подсећали на детињство. Сан да вози локомотиву на филму остварио му се 1938. године. Пре рата снимао је и са Марселом Карнеом, а прве кораке на платну начинио почетком тридесетих, непосредно по појави звучног филма у Европи!

Поставка даље прати његово одбијање да снима за нацисте, када је напустио Француску и на брод за Америку укрцао свој бицикл и акордеон већ почетком 1941. Није му се посрећило у Холивуду, па је отишао у Њујорк где се у кабареу "Париски живот" срео са Марлен Дитрих, која му је помогла да у Калифорнији, касније, направи своју "малу Француску". У кући, која је припадала Грети Гарбо, и у којој су живели, припремала му је кулинарске специјалитете из отаџбине и добављала француско вино које су испијали слушајући плоче Едит Пјаф. Део те атмосфере дочаран је и на изложби.

Чим му се указала прилика, ангажовао се при француским маринцима 1943. Де Гол га је замолио да претходно сними пропагандни филм. После је ратовао у тенковској јединици која је из Алзаса дошла све до Хитлерове викендице у Берхтесгардену. Сведоче о томе изложени шињел, документа, па и тајне депеше које показују да се за њега занимао и Еф-Би-Ај. После тога, кажу, није желео да глуми војнике. Рата му је било доста уживо. Били су му дражи полицајци и вагабунди.

Од 1947. уследио је повратак на филм. Две године касније се оженио трећи пут. Са Доминик Фурније је имао троје деце, а она је преминула 2002. у 84. години. Габен је свет напустио много раније, 1976. Остале су забележене лепе речи које је имала за свог мужа.

"Инспектор Мегре" који је детињство провео на обалама Оазе, волео је у приватном животу село, а сељани су га сматрали својим. За посебним столом, на самом улазу на изложбу, сервирана је обична чаша уз сифон за соду и флашу пикона, додатка на бази горке траве, сушене поморанџе и кинина, који се додаје пиву или белом вину, као што је то било у Габеновом случају. Мало даље, на изложби поређане су и гајбице црног вина, од којих се извајао "каварок".

На крају, портрети, плејада оних уметника којима је заслужено припала награда имена Жана Габена. Међу њима, један Венсан Лендон, Матје Касовиц, Гијом Депардје. Ових дана, изложбу посећују сви они којима су срцу прирасли француска кинематографија и сентименти прошлог века. Било је, некако, природно да буде приређена баш овде.

- Баба и деда Жана Габена живели су у Булоњу. Овде су, на локалном гробљу, и сахрањени. Жан је као мали много времена проводио с њима. Испоставило се и да је касније највише снимао у студију Булоњ Бијанкур. Постоји, дакле, његова истинска веза с овим градом - поручује Ле Го.

Првобитно планирана до првих дана јула, изложба о глумцу чије је филмове одгледао 161 милион гледалаца у биоскопима, продужена је све до јесени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОВАКО ЈА ЗАМИШЉАМ ПАКАО Снимак са плаже у Црној Гори изазвао бурне реакције: Радије бих седела код куће