ЛЕСКОВАЦ ЦЕНТАР СТРИПА: Завршена 24. Балканска смотра младих аутора

Марко Стојановић

26. 06. 2022. у 20:51

НА 24. Балканској смотри младих стрип аутора одржаној 21-27. јуна 2022. године у рекордној конкуренцији од 3047 учесника из 82 земаља са простора Европе, Азије, Африке, Аустралије, Северне и Јужне Америке, интернационални жири у саставу: председник жирија Милорад Вицановић Маза (стрип цртач и илустратор), Ласко Џуровски (стрип цртач и илустратор) и Марко Стојановић (стрип сценариста и теоретичар) доделио је следеће награде.

ЛЕСКОВАЦ ЦЕНТАР СТРИПА: Завршена 24. Балканска смотра младих аутора

Фото М. Стојановић

Меморијалну плакету Николе Митровића Кокана у категорији стрип цртача добио је Никола Чижмешија из Хрватске. Диплому за исту категорију је добила Рафаела Кони из Грчке.

Меморијалну плакету Николе Митровића Кокана за илустрацију добила је Јулијана Мијаиловић из Београда. Диплому за исту категорију добили су Миле Мићић из Босне и Херцеговине и Илина Најденова из Бугарске.

Меморијалну плакету Николе Митровића Кокана за сценарио добио је Тудор Видони из Румуније. Диплому за исту категорију добила је Исидора Церовац из Руме.

Фото М. Стојановић

Меморијалну плакету Николе Митровића Кокана за стрип теорију добио је Лука Стојановић из Лесковца. Диплому за исту категорију добио је Никола Тасковић из Крагујевца.

Диплому за најбољег дебитанта добила је Катарина Хаџи-Јованчић из Лесковца.

Плакету “Никола Митровић Кокан”за допринос српском стрипу доделио је организатор (Лесковачка школа стрипа „Никола Митровић Кокан“, испред Лесковачког Културног Центра), независно од жирија, и њу су равноправно добили Никола Масловара из Оџака и Саша Ракезић из Панчева.

У склопу манифестације додељује се и меморијална награда “Миодраг Величковић Мивел” за сатирични стрип. Жири у саставу: председник жирија Нинослав Миљковић (стрип цртач и карикатуриста), Предраг Станковић (стрип теоретичар и књижевник) и Јурица Дикић (стрип цртач и карикатуриста), доделио је награду Вангелису Папавасилиоу Вагосу из Грчке.

Признање Пријатељ стрипа које се додељује особи ван света стрипа која је допринела деветој уметности у значајној мери доделио је трочлани међународни жири у саставу: председник жирија Милорад Вицановић Маза (стрип сцртач и илустратор), Далибор Талајић (стрип цртач и илустратор) и Румен Чаушев (стрип цртач и илустратор) и то Коенраду Адаму, амбасадору Белгије и Николају Пепенеу из Румуније. Такође у склопу манифестације електронски часопис за децу “АКО МЕНЕ ПИТАШ...” доделио је награду за најбољег младог стрип аутора „Млада велика нада“ Таши Вуксановић и Игњату Љубисављевићу  из Лесковца.

Студентско информативно издавачки центар из Ниша доделио је награду за најбољи кратки стрип Адемиру Делићу из Босне и Херцеговине и Бобу Клисурском из Бугарске, а издавачка кућа “Даркwоод” из Београда награду за изузетно достигнуће у деветој уметности Рејмонду Тан Тану из Филипина и Михи Ханчићу из Словеније.

У саставу Смотре одржан је конкурс за најбољи стрип каиш у организацији Лесковачке школе стрипа, „Нове наше речи“, Учитељског друштва Лесковац, Основне школе „Јосиф Костић” и Синдиката образовања Србије – Регионалног центра Лесковац, и жири у саставу Никола Милићевић (новинар), Марко Серафимовић (академски графичар) и Милош Цветковић (академски графичар) наградио је Јану Стојановић из Лесковца (категорија од 7 до 10 година), Танасија Игњатовића из Лесковца (категорија од 11 до 15 година), Рељу Гајског из Кикинде (категорија од15 до 19 година), Јасмину Ђуровић из Лесковца (специјална награда) и Нину Дакић из Чачка (награда недељника "Нова Наша Реч").

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УПОЗОРЕЊЕ: Грешка којом МЕД претварате у ОТРОВ - унос ове намирнице може бити штетан по ваше здравље