СРПСКИ ФИЛМ ПОКОРИО БАЛКАН: Наша остварења у 2021. години доминирала у домаћим биоскопима и оним у региону

А. ПОПАДИЋ

27. 06. 2022. у 12:23

МЕЂУНАРОДНА унија биоскопа, удружење које обухвата 39 земаља Европе и околних региона, на недавно одржаном скупу у Барселони сврстала је Србију међу топ 5 земаља по гледаности домаћег, националног филма током 2021. године, у "једном од најимпресивнијих опоравака биоскопа после пандемије".

СРПСКИ ФИЛМ ПОКОРИО БАЛКАН: Наша остварења у 2021.  години доминирала у домаћим биоскопима и оним у региону

"ТОМА", Фото Промо/А. К.

Наша земља налази се на другом месту, са 39,09 одсто учешће у гледаности домаћег филма, а српски филмови доминирали су на тржишту и у некадашњим бившим југословенским републикама.

- Опоравку биоскопа највише су допринели национални филмови, а најимпресивнији резултат био је на Балкану, где су српски филмови "Тома" и "Јужни ветар 2" допринели троцифреном постотку повећања гледалаца не само у Србији, већ и у Црној Гори, Босни и Херцеговини, Хрватској и Северној Македонији - саопштила је Међународна унија биоскопа.

Испред Србије, по гледаности домаћег филма, налази се само Француска, са уделом од 41 одсто. Иза наше земље су Чешка (38%), Данска (37%) и Норвешка (28%).

- Ово је историјски резултат српског филма, чак и у време Југославије тај проценат је ретко достизао 30 одсто. Наша публика, а то доказују бројке, воли домаћа остварења. Уобичајено, тај удео гледаности износи од 18 до 20 процената, што је и даље далеко изнад земаља у окружењу, где је овај проценат неретко једноцифрен - каже, за "Новости", директор Филмског центра Србије Гордан Матић.

"ЈУЖНИ ВЕТАР: УБРЗАЊЕ", Фото Промо

- Као и свака кинематографија имамо и оне добре филмове који нису намењени искључиво фестивалима, већ и најширој публици.

Импресиван резултат српског филма је још већи ако се има у виду да је протекла година такође била обележана пандемијом.

- Наши биоскопи почели су са радом тек у мају 2021, били су затворени до тада, а потом су до 31. децембра радили уз већа или мања епидемиолошка ограничења. За разлику од Америке, где је лето ударни термин за велике премијере и високу гледаност, код нас је то, традиционално, јесењи слот - објашњава Матић.

По његовим речима, оваквој посећености биоскопа, осим изузетних филмова, допринео је и рад ФЦС на ширењу мреже биоскопа и дигитализацији.

- Годинама већ повећавамо број градова са биоскопима и представљамо нова дигитализована платна, што доприноси повећању публике. ФЦС континуирано улаже у развој публике кроз разне пројекте, попут "Каравана српског филма", "Ноћи српског филма"... Ове манифестације намењене су различитим срединама широм земље, мањим местима која, попут Кнића са 5.000 становника, немају биоскоп у окружењу од 50 км. Није све Београд. За годину дана поставили смо 13 нових дигиталних екрана. Када повежете све то - улагања ФЦС, добре филмове и публику која се ужелела биоскопа после пандемије - добијете врхунски резултат - додаје Матић.

"Нечиста крв: Грех предака", Фото Промо

Одличан биоскопски резултат, пратио је и фестивалски успех српског филма.

- Сетимо се само колико су награда наши филмови освојили на фестивалима у Карловим Варима, Сарајеву... Да додамо ту и наш серијски програм, који је освојио осам од девет награда на Сарајево филм фестивалу. Та наша доминација у региону није инстант и неће свака година имати тих 39 одсто, али верујем да ћемо и даље бити у врху. Волео бих да смо и у неким другим стварима други у Европи онда би то заиста био успех - закључује Матић.

ГОДИНА ДОБРИХ НАСЛОВА

ОСИМ "Томе" и "Јужног ветра 2" који су у Србији и региону забележили рекордну гледаност, од 1,1 милион први и више од 700.000 гледалаца други, наша земља је током 2021. имала још неколико врхунских наслова. Високу гледаност забележила је и "Нечиста крв: Грех предака", а на репертоару домаћих биоскопа нашли су се и "Није лоше бити човек", "Оаза", "Лихвар", "Небеса", "Келти", "Жив човек"...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЛЕГЛА НА ХАУБУ АУТА У ПОКРЕТУ: Снимак из Београда запрепастио мреже (ВИДЕО)