СПОМЕНИК МЕШИ СЕЛИМОВИЋУ: Манифестација Видовданске свечаности у Андрићграду

А. П.

27. 06. 2022. у 11:23

ОВОГОДИШЊЕ Видовданске свечаности, које се традиционално, на велики празник, одржавају у Андрићграду, обележиће отварање споменика великану писане речи Меши Селимовићу, аутора Зорана Кузмановића.

СПОМЕНИК МЕШИ СЕЛИМОВИЋУ: Манифестација Видовданске свечаности у Андрићграду

Фото Архива Новости

Овај вајар је заслужан и за споменик браћи Соколовић - Мехмед-паши и Светом Макарију - који је пре четири године постављен у Андрићграду.

Као увод у овогодишње Видовданске свечаности, публика ће данас, дан раније, у 16 часова, у Андрићевом институту моћи да чује нешто више о књизи Франка Лисона "Презирање сопственог: о култури самомржње у Европи". О књизи ће говорити проф. др Мило Ломпар, проф. др Слободан Антонић и др Слободан Рељић.

- С обзиром на тренутно мењање геополитичке и културне слике и поретка Европе, али и целог света, а у светлу изналажења истина о надолазећим и већ придошлим променама, у Андрићевом институту ће 28. јуна у 13 часова бити уприличен округли сто, који ће се одржати у две сесије, под називом "Европа и Русија" - најавили су из Андрићевог института.

Илустрација Iskra.co

О односима Европе и Русије говориће домаћин Емир Кустурица, Антонић, Ломпар, др Мирослав Перишић, проф. др Дејан Мировић, проф. др Зоран Чворовић, Александар Павић, проф. др Дарко Ђого и Желидраг Никчевић.

Након поменутог округлог стола, у 18 часова, на Тргу Николе Тесле у Андрићграду, биће откривен споменик Селимовићу. На овој свечаности, присутнима ће се обратити академик Матија Бећковић, вајар Кузмановић, професор Ломпар и Кустурица.

Целодневни програм Видовданских свечаности наставиће се у холу Андрићевог института, где ће бити отворена изложба "Меша Селимовић: избор докумената", аутора Јелице Рељић, Александра Марковића и Николе Аџића.

СЛИКЕ МИЋЕ ПОПОВИЋА

ПОСЛЕДЊЕ у низу видовданских дешавања биће отварање још једне изложбе слика - Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић у Галерији "Петар Лубарда", у Андрићевом институту.

У питању су слике из збирке Центра за културу "Вук Караџић" из Лознице, а изложбу ће отворити мр Снежана Нешковић Симић, историчар уметности Марина Цветановић и Емир Кустурица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ОВАКО ЈА ЗАМИШЉАМ ПАКАО Снимак са плаже у Црној Гори изазвао бурне реакције: Радије бих седела код куће