ОТВАРАМО НОВЕ ТЕМЕ: Фестивал Башта Фест ће 9. пут бити одржан од 30. јуна до 3. јула

А. П.

26. 06. 2022. у 06:15

БАШТА Фест, интернационални фестивал кратког играног филма у Бајиној Башти, биће одржан од 30. јуна до 3. јула.

ОТВАРАМО НОВЕ ТЕМЕ: Фестивал Башта Фест ће 9. пут бити одржан од 30. јуна до 3. јула

Фото: Општина Бајина Башта

Фестивал су основали глумци Јован Јелисавчић и Маја Шуша са циљем промоције младих домаћих и интернационалних аутора, стављајући акценат на кратке филмове са аутентичним глумачким остварењима.

Такмичарски програм овогодишњег, 9. Башта Феста, објављен је након разматрања чак 700 пријављених филмова из свих крајева света. Селекторка Маја Шуша изабрала је 25 кратких играних филмова из 16 земаља, од чега пет домаћих, а фестивалски тим је посебно поносан што је међу њима 13 редитељки и 10 филмова из региона.

- Од веома успешних фестивалских хитова, награђених у Кану, па до студентских радова, избор филмова за Башта Фест никада није зависио од тога каква је њихова дотадашња фестивалска каријера. Важно је да публици у Бајиној Башти донесемо квалитетан, узбудљив програм, који отвара и преиспитује неке нове теме - истакла је уметничка директорка и селекторка Маја Шуша.

Филмови ће се такмичити за награде главног жирија, као и две специјалне награде.

- Очекује нас 9. издање Башта Феста и оно је за нас изузетно важно. Већ сада је извесно да је фестивал у многим сегментима порастао и да се сви планови које смо развијали полако испуњавају. Све то нам је битно јер је јасан показатељ да је наш концепт заживео, или боље речено, преживео све изазове, и да је време да га надограђујемо - казао је директор фестивала Јован Јелисавчић.

Башта Фест ће бити затворен пројекцијом филма "После зиме" Ивана Бакрача, 3. јула, у Open Air парку "Борићи", након доделе награда. Фестивал тиме наставља стару традицију да, у оквиру ревијалног програма, затварање посвети дебитантском остварењу које је по мишљењу Башта тима обележило претходну годину.

ТРОЧЛАНИ ЖИРИ

ГЛАВНИ жири чиниће Марта Бјелица, глумица из Србије, Душан Касалица, редитељ из Црне Горе, и Лана Матић, продуценткиња и селекторка Загреб Филм Фестивала из Хрватске.

Награде ће бити додељене за најбољи филм у целини ("Златна имагинација") и најбољу мушку и женску улогу ("Златна интерпретација"). Жири има право да додели и две специјалне награде, као и да неку од награда подели или не додели.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УПОЗОРЕЊЕ: Грешка којом МЕД претварате у ОТРОВ - унос ове намирнице може бити штетан по ваше здравље