ЛУЦИДНЕ АТРАКЦИЈЕ: Камерна изложба одабраних дела из опуса професора Чедомира Васића

М. КРАЉ

24. 06. 2022. у 06:00

КЉУЧНЕ тачке стваралаштва професора Чедомира Васића, које описује целокупни лук његове полувековне каријере, чине поставку коју у својој четвртој сезони представља београдска галерија Б2.

ЛУЦИДНЕ АТРАКЦИЈЕ: Камерна изложба одабраних дела из опуса професора Чедомира Васића

Фото П. Милошевић

Тако камерна изложба названа "Де-кон(с)тракције. Чедомир Васић" представља његове радове од раних формативних вежби анализе и синтезе предметног, преко колористичких стилских вежби (аутор их назива "визуелним етидама"), до скорашњих "чишћења" и експримената у домену видљивог/невидљивог. Пред публиком ће бити до 8. јула.

- Ова амбијентална поставка формулисана у девет поглавља/чинова, која заправо јесте дело по себи, може да се прати као линеарна, секвенцијална нарација, али и као модуларно, несеквенцијално ткиво - објашњава у каталогу историчарка уметности Данијела Пурешевић.

- У сведеним и сређеним структурама сваког појединачног (отвореног) дела, посматрачу се указује мноштво хипертекстуалних линкова који, успостављајући скоковите петље, воде ка небројеним могућностима ишчитавања и продубљивања садржаја, као и међусобног, насумичног повезивања свих представљених дела.

"Бока которска", Фото Владимир Поповић

Након што је раних седамдесетих година прошлог века дипломирао сликарство на београдској Академији за ликовне уметности, код професора Лазара Возаревића, а потом и магистрирао код професора Ђорђа Бошана, Васић је као стипендиста Фулбрајтовог програма школску 1975/76. провео на усавршавању на Калифорнијском универзитету у Санта Барбари и Лос Анђелесу. Ту је студирао видео код професора Мицуруа Катаоке и компјутерску уметност код професора Џона Витнија.

Самостално, ликовна дела је почео да излаже 1973, а током и после школовања у САД, упоредо се бавио видеом као изражајним средством (траке, инсталације, амбијенти).

Покренуо је и сликање мурала у Београду 1983. и остварио један број дела на јавним местима. За своја дела освојио је више значајних признања на смотрама попут Меморијала "Надежде Петровић", 4. бијенала савременог пејзажа у Новом Саду, Јесење изложбе УЛУС-а, Нишког салона, Пролећног анала у Чачку, добитник је "Политикине награде" и награде "Сава Шумановић".

- Луцидно и прецизно Васић ову поставку формулише као "Де-кон(с)тракције", будући да су ту садржане и (де)конструкције и контракције, и акције и атракције, са додатним појашњењем у загради - сажимање и простирање, вишезначно конструисање - додаје Пурешевићева.

- Реч је о интензивном, узбудљивом и згуснутом путовању кроз више од пет стваралачких деценија Чедомира Васића, где су маркиране најзначајније тачке и одлике тог пута - а то су трајна утемељеност у античкој традицији, ненаметљива висока ерудиција, децентна субверзивност и ангажованост, фини хумор, непретенциозност, критичко преиспитивање историје и механизама сећања, отвореност ка експерименту и новим медијима, тежња ка проширењу поља слике ка времену и простору, трајна опредељеност ка тзв. отвореном делу.

"Моја супруга гледа ТВ", Фото Владимир Поповић

Ауторка текста у каталогу подсећа и да је Васић 1987. године, заједно са Игором Степанчићем, Весном и Радомиром Кнежевићем, на фасади вишеспратнице на почетку Призренске улице, која је у непосредној близини галерије Б2, извео монументални мурал - "Теразијска капија":

- Овај мурал је оживљавао невидљиву историју Теразијског платоа, где су својевремено Турци поставили главну градску црпну станицу, својеврсни водоторањ и назвали га "Теразије". Mурал је данас сакривен иза премаза фасадне боје - пише Пурешевићева, додајући да је на поставци у Б2 (у Балканској улици), принт с фотографијом овог мурала постављен управо тако да би посматрач, уколико не би било зидова и других визуелних препрека, могао да види место на коме се дуги низ година налазило једнo од упечатљивијих обележја Београда.

Теоретски и педагошки рад

ЈОШ од 1973. Чедомир Васић је објављивао стручне и теоријске радове из области визуелних уметности. Био је професор на београдском Факултету ликовних уметности, од 1975. до 2013, (сликање и цртање), а предавао је Ликовну културу, Ликовне жанрове и Визуелне медије на Факултету драмских уметности. Са Владаном Радовановићем основао је Интердисциплинарне уметничке студије при Универзитету уметности 2001. и био професор на групи за вишемедијску уметност. На дужности ректора Универзитета уметности био је од 2004. до 2009. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗВИНИТЕ ШТО СМЕТАМ Бора о разликама између Срба и Словенаца