СУДБИНА ПЛАНЕТЕ У РУКАМА "4400" ОТПИСАНИХ: Римејк старог ТВ хита, 30. јуна, у 22.00, стиже на канал Фокс

Н. ДРАЖОВИЋ

25. 06. 2022. у 15:34

КАДА je 2004. године Скот Петерс, аутор серијала "4400", лансирао свој ТВ пројекат који је током четири сезоне освојио три номинације за Еми, инсистирао је на томе да је реч о серији која носи визионарску поруку чији ће значај постати јасан тек у будућности.

СУДБИНА ПЛАНЕТЕ У РУКАМА 4400 ОТПИСАНИХ: Римејк старог ТВ хита, 30. јуна, у 22.00, стиже на канал Фокс

Фото Фокс

Научнофантастична прича о 4400 људи са маргина друштва који су у тренутку нестали, да би се две деценије касније појавили ниоткуда, али "побољшани" супермоћима које су им у руке ставили могућност да заувек промене свет и избором хоће ли то учинити на горе или на боље, оживела је вечито питање о искварености људске природе. Јесу ли људи способни за несебична дела, и да ли је божанска моћ у рукама обичног човека благодет или смртоносно оружје? Скоро две деценије касније, сценаристкиња Аријана Џексон, копродуценткиња и сценаристкиња "Ривердејла", питајући се управо то, доноси нам модерну верзију оригинала са почетка 21. века.

Радња 13 епизода прве сезоне, која се на каналу Фокс емитује од 30. јуна, четвртком у 22.00, прати, баш као и у првобитној серији, 4400 потцењених и занемарених људи, несталих током протеклих 100 година. Међутим, сви се враћају истог тренутка. Без старења и без икакве идеје о томе шта им се догодило у међувремену. Док службе државне безбедности покушавају да схвате да ли ови људи представљају опасност као и да контролишу приче које прате њихово појављивање у медијима, 4400 особа мора да се суочи са чињеницом да су се вратили "побољшани", али и да њихов повратак има одређен разлог.

Фото Фокс

Џексонова се одлучила на снимање римејка "4400" због тога што је велики обожавалац оригиналне серије. Ипак, своју верзију она је са намером сместила баш у 2021. годину, и у време значајних планетарних дешавања, у које се идеја о повратку 4400 људи оплемењих посебним моћима којима могу да промене свет и учине га бољим, како она сматра - идеално уклапа. Међутим, како ћемо то открити - свет неће бити спреман за такву промену.

- Оно на шта је Петерс мислио пре две деценије, поручивши да је "4400" на неки начин пројекција наше будућности у овом тренутку добија и своје објашњење. Године за нама и пандемија коронавируса донеле су огромну промену за цео наш поредак. Нашли смо се у једној глобалној опасности у којој су велике промене претрпели сви делови наше стварности. Наша свест нашла се пред изазовом да све на шта смо навикли нестане преко ноћи - додир, загрљај, пољубац. Те ствари промениле су људе, баш као што у серији моћи којима је обдарено тих 4400 људи мењају њих, али и оне међу које су се вратили - поручује ауторка римејка, истичући да "4400" није научнофантастичан већ, пре свега, серијал који се бави психологијом људи.

- Људи најбурније реагују на промене. Ми смо суштински бића колотечине. Непредвидивост нас алармира, нервира, узбуњује. Упркос томе што управо такви друштвени земљотреси доводе до напретка, промене никада нису добродошле, а прва реакција људи на било какав дисбаланс је негодовање. То је случај и са судбином оних који се са самог руба друштвене стварности, у серији враћају у сам епицентар са задатком да свет учине бољим - каже Џексонова, која сматра да се римејк значајно разликује од оригинала.

- Када је радио на серији, Петерс је био део једне стварности и друштвено-политичких збивања. Чини ми се да је баш у 2021. години ова серија нашла своје право окружење. У ситуацији када се свет налази на ивици новог светског рата, и у тренутку када смо схватили да природа има много моћније оружје за истребљење живота од нашег. Ми овог пута полазимо из потпуно друге тачке. Запитали смо се шта ако би ти људи који су нестали, махом били црнци. Како би друштво реаговало на чињеницу да спас за планету доноси једна специфична раса. И то раса која је вековима била у потлаченом положају. И да ли би ти људи, који су тако дуго живели са стигмом, у прилици када имају надљудску моћ, ту своју супериорност искористили за спас људи или за освету. Људска природа је крхка, и то је главна порука ове серије - сматра Аријана.

На питање да ли се за римејк одлучила јер је током последњих година постало популарно "оживљавати" култне ТВ серије, ауторка открива да се при одлуци да сними нову верзију "4400" водила интуицијом.

- Од финала серије прошло је 15 година. Према неким мерилима то јесте мало, али фанови, међу којима сам била и ја, одувек су сматрали да је "4400" остала без епилога који заслужује. Моја жеља била је да довршим ову сагу и да ставим тачку на причу која је предуго чекала на свој закључак. И одабрала сам прави тренутак за то - сматра продуценткиња и сценаристкиња серије.

Главне улоге у серији тумаче Британи Адебумола, Џозеф Дејвид-Џоунс, Ајреон Роуч, Т. Л. Томсон, Џеј Лејдимур, Дерик А. Кинг и Кејла Џонсон.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ШТА КАЖЕ ЗАКОН: Сме ли се возити у папучама и штиклама - међу возачима постоји велика заблуда везана за ову тему