ХАМЛЕТ БЕЗ ИЈЕДНЕ РЕЧИ: Најављено девето издање популарног међународног позоришног "Шекспир фестивала" у Чортановцима

С. Б.

16. 06. 2022. у 17:00

ПОЗОРИШНА смотра "Шекспир фестивал" биће организована од 1. до 5. јула уз подршку "Уника осигурања". Девето издање манифестације чини програм савремених светских продукција Шекспирових дела, а публици ће се у амбијенту резиденције "Вила Станковић" у Чортановцима представити позоришта из Италије, Црне Горе и Норвешке.

ХАМЛЕТ БЕЗ ИЈЕДНЕ РЕЧИ: Најављено девето издање популарног међународног позоришног Шекспир фестивала у Чортановцима

Миливојевић (други с лева) представио овогодишњи програм, Фото Н. Карлић

То је најављено на прес-конференцији у Новом Сланкамену у амбијенту атељеа вина "Шапат".

У оквиру фестивала, како је истакао оснивач Никита Миливојевић, у "два позоришна полувремена" биће приказано укупно седам представа, и то најпре четири представе у јулу и три представе у октобру. У складу са овогодишњим слоганом, "И, сем нестварнога, ништа није стварно", са намером да се изнова дочара како други играју Шекспира, зашто га играју, шта све проналазе у њему, а потом и где је у свему томе наше позориште.

- Ове године имаћемо први пут плесну представу, и то "Хамлета", плесне компаније из Италије "Перфект денсерс компани", којом се отвара фестивал - каже Миливојевић.

- Биће необично гледати како се отплеше "Хамлет" без иједне речи. То је потврда да позивамо занимљиве концепте, редитеље и представе.

"Укроћена горопад", једна од најчувенијих Шекспирових комедија, у режији познатог македонског редитеља Дејана Пројковског, чије су успешне интерпретације Шекспира добро познате и нашој публици, представиће се другог фестивалског дана. У недељу, треће фестивалске вечери, на програму је "Ромео и Јулија и друге катастрофалне љубави", пројекат из Норвешке, који је одлуком међународног жирија проглашен најбољим и стекао право учешћа на фестивалима у част Шекспира. Прво полувреме "Шекспир фестивала" затвара представа "Хамлет - Евиденција злочина једне монархије", познате редитељке Ливије Пандур у извођењу Казалишта Марина Држића из Дубровника, као једно од значајнијих остварења у хрватским позориштима ове године.

Сабрана дела

ДРУГИ део фестивала, предвиђен за октобар и новембар, обележиће чувена британска позоришна трупа Forced Entertainment, која изводи целокупна Шекспирова дела. У представи "Сабрана дела: Са Шекспиром за столом" шест извођача ствара сажете верзије свих Шекспирових комада, користећи колекцију свакодневних предмета за ликове на позорници коју представља један обичан сто. Овај пројекат, у коме се 36 Шекспирових комада изводи више дана пред укупно 1.800 посетилаца, учествовао је протеклих сезона на готово свим значајним светским позоришним фестивалима. "Шекспир фестивал" у своју завршницу улази и премијером представе "Магбет" у режији Никите Миливојевића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну