ЗАШТИТА ДВОРАЦА И ПАЛАТА: Одржан округли сто посвећен наслеђу у Културном центру Србије у Паризу

Г. ЧВОРОВИЋ

28. 05. 2022. у 12:45

СРБИЈА жели да обнови своје дворце, а у томе очекује свесрдну помоћ Француске. Најпре у саветима, имајући у виду да се две хиљаде замкова у овој земљи одржава приватном иницијативом, али у сарадњи с државом.

ЗАШТИТА ДВОРАЦА И ПАЛАТА: Одржан округли сто посвећен наслеђу у Културном центру Србије у Паризу

Фото: Министарство културе

У Културном центру Србије у Паризу у четвртак увече је одржан округли сто под називом "Дворци Србије: заштита културног наслеђа". Овај пројекат обухвата 188 замкова и палата на територији Србије који су под заштитом државе. Циљ округлог стола био је тражење извора инспирације у дијалогу српских и француских стручњака како би се ово благо културног наслеђа Србије заштитило и искористило на одржив начин, као што се то ради у Француској.


Неки од ових двораца у Србији су у приватном власништву, други у власништву државе, а има и оних који су у процесу реституције.


- Обнављањем двораца дајемо и допринос развоју привреде и јачању туристичких потенцијала Србије, показујемо зрелији и одговорнији однос према нашој историји и неговању културе сећања - рекла је између осталог у поздравној речи министарка за културу и информисање Маја Гојковић.


Реновираним дворцима би требало пронаћи и сврху, која уједно омогућује и њихово одржавање, па би тако могли да постану галерије, али и хотели, винарије... Могли би да их обилазе и ђаци у оквиру школског програма.


Присутнима се између осталих обратио и члан Француске академије и бивши министар културе, иначе нећак некадашњег француског председника, Фредерик Митеран.
- Српска култура је увек била обожавана у Француској, имајући у виду веома чврсте односе који постоје између два народа - истакао је Митеран.


Митеран је објаснио на који начин Французи одржавају своје дворце и као добитни модел навео јавно-приватну иницијативу.


Међу говорницима су били и принцеза Јелисавета Карађорђевић, која је рођена у Белом двору одакле, како је пренела, носи дивна сећања, директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић, модератор Роберт Чобан и помоћница министра културе за културну баштину Данијела Ванушић. 
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Беки непожељан у Београду као Албанац, а хапшен као српски националиста