СРПСКИ "СОКО" ПОЛЕТЕО ВИСОКО: Тријумфални наступ Ансамбла "Коло" у Националном театру у Будимпешти (ФОТО)

В. СТРУГАР

28. 05. 2022. у 08:22

СОКОЛОВА песма винула се у свет! - овако би у најкраћем гласио "рапорт" са прексиноћног гостовања истоимене представе нашег Ансамбла народних песама и игара "Коло" (у режији Габора Михаљија) у Националном плесном театру у Будимпешти.

СРПСКИ СОКО ПОЛЕТЕО ВИСОКО: Тријумфални наступ Ансамбла Коло у Националном театру у Будимпешти (ФОТО)

Фото: М. Новаковић

Овације и повици "браво" дуго су одјекивали гледалиштем, а одушевљење публике поделила је и Анико Леваи, супруга премијера Мађарске Виктора Орбана. Истински је уживала у несвакидашњој представи уметника из Србије, у сали испуњеној до последњег места.


А када је знаменити кореограф, редитељ и директор Мађарског националног ансамбла "Мане", Габор Михаљи, добио позив да постави на сцену прву играчку представу "Кола", у његовој историји дугој седам и по деценија постојања - задатак му се, по сопственом признању, учинио "исцрпљујуће лепим".

Био је то почетак настајања "Соколове песме", а њен епилог је недавна тријумфална премијера у Атељеу 212. За само петнаест дана, "Коло" је кренуло даље, имало још четири извођења у Београду и Новом Саду, а да се добар глас далеко чује потврђује чињеница да су карте у Будимпешти распродате данима унапред.


Јер, гледаоци су били радознали не само да виде српске традиционалне мотиве у модерном руху, у причи о љубави и слободи, већ и начин на који их је њихов угледни сународник доживео и изнео на позорницу. Михаљи се, како каже, нашао на непознатом терену са жељим да као Мађар "артикулише трзаје српске душе и говори снагом уметности о неким судбинским питањима", потврђујући на делу стваралачки кредо да традиција има снагу у садашњости, као и начин и средства да се обрати савременом човеку у магичном театарском простору.


Тако је "Коло" у својој дугој историји, као један од најстаријих професионалних ансамбала у Европи, први пут показало сва своја умећа у новој позоришној форми, авангардној комбинацији фолклора, модерног плеса и музичког театра са драмским елементима. Био је то храбар и ризичан потез за ансамбл, овенчан великим успесима (на свим континентима) током деценија постојања, али се на крају исплатио и у потпуности оправдао назив ове сезоне "Искорак".


- Моји утисци су заиста изузетни - каже после прексиноћног извођења Влада Декић, директор "Кола". - Али, морам да кажем да је пријем публике донекле очекиван, јер смо били веома сигурни у то што радимо. Представа је добро "скројена", с великом љубављу стварана и још већом изведена.

Увек код публике производи исте емоције: од туге до среће, па и еуфорије на крају. Велика је предност што наша уметност нема језичку баријеру, свако може да је разуме - у мелодији, ритму, кораку или радњи у некој песми.

Има форму драмске структуре и универзалну причу. Ову, у основи љубавну тему, суверено је на сцену изнело двадесет играча предвођених Милицом Кукољ и Вуканом Шебезом, у пратњи дванаест чланова оркестра.

У свим елементима беспрекорно је обављен цео задатак мађарског ауторског тима. Иако се њихова традиција и фолклор веома разликују од српске, географска близина и вековни суживот су "Соколову песму" свима учинили блиском, па су сјајан посао обавили и композитор Габор Гера, сценограф Ђерђ Арван, костимографкиња Едит Гуч, музички уредник Атила Гера и други.


На крају, по замисли редитеља, аутентичан печат представи је дао трубачки оркестар Бојана Крстића - како то обично бива на свадбама и причама са срећним завршетком... n
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ БОРОВЕ ШУМЕ И ЧИСТОГ МОРА: Топла препорука за хотел Sealife Kemer Resort 5*