БРТКА У ЗЕМЉИ ЧУДА: Масимилијано Сикарди најавио изложбу посвећену ликовној уметности

М. КРАЉ

28. 05. 2022. у 13:15

КРЕИРАМ уметничко дело користећи се уметничким делима, а пре свега ме занима човек. Када сам радио имерсивне изложбе о Ван Гогу, Климту, и Фриди Кало, нисам се само освртао на њихове радове, већ сам желео да дотакнем и њихове животе.

БРТКА У ЗЕМЉИ ЧУДА: Масимилијано Сикарди најавио изложбу посвећену ликовној уметности

Фото: М. Бросилов/Фото Фондација Мира Бртка

 Када је реч о Мири Бртки, изазов је још већи, јер је њен живот био у потпуности испуњен уметношћу у 360 степени. Мораћу још много да је изучавам, како бих у данашње врме оживео тај њен дух.

Ово су речи Масимилијана Сикардија, италијанског дигиталног уметника светске репутације, чији је најпопуларнији пројекат посвећен Винсенту ван Гогу, обишао 40 градова широм света (највећа поставка била је у Њујорку на 7.000 метара квадратних метара, са 60.600 фрејмова и 90.000 пиксела), који је гост Београда. Допутовао је на позив Фондације "Мира Бртка", како би и овој нашој ликовној уметници, чији је животни и уметнички пут прошао кроз Рим (за који је и Сикарди везан својим послом), посветио виртуелну поставку, у иновативном стилу, названим имерсивно искуство, или имерсивна уметност.


Већ дуже време, са својим тимом, како је рекао на јучерашњој конференцији за новинаре у Дворани Културног центра Београда, проучава опус Мире Бртке, а реализација овог пројекта у нашој престоници, зависи од тога када ће за њега бити пронађен адекватан простор.

Фото: М. Бросилов/Фото Фондација Мира Бртка

 


- Мало познајем ваш град, али ми се чини да је веома жив и да има доста места индустријског наслеђа, која би могла бити адаптирана за ову уметност - рекао је Сикарди, чијем тиму је, тврди довољно шест месеци да пројекат реализује. - Ми ћемо сигурно Миру пронети кроз цео свет, али би ми било најдраже да тај пројекат крене одавде. Међутим, уколико простор или време то не буду дозволили, она ће кренути из било којег другог дела света и сигурно ће се вратити у Београд.


Кооснивач Фондације "Мира Бртка" Мирослав Родић истакао је, како се искрено нада да ће наша средина у овом пројекту препознати државни интерес у култури, и да ће га подржати.
- Као Фондација, непрестано трагамо за простором, којим би наша средина добила потпуно нови духовни садржај - наставио је Родић. - Размишљали смо да откупимо њену родну кућу, око које има довољно места да се направи први виртуелни музеј у Србији, али је Сикардијева идеја превазишла тај простор и наше амбиције. Он сматра да је за то прикладнији неки индустријски простор.


Током сусрета са београдским новинарима, али и заинтересованом јавношћу, међу којима је било и професора универзитета, колекционара, историчара уметности, уметника, Сикарди је презентовао делове својих радова, међу којима је њему лично посебно значајан пројекат посвећен "Алиси у земљи чуда", настао у сарадњи са Ђиниром Наполеоне. Како је рекао, тај рад задире у саму суштину уметности коју ствара, а у којој је човек део дела, улази у његову чаролију, креће се кроз њу.


- Моје осећање током пручавања укупног стваралаштва Мире Бртке, која се фасцинатно изражавала кроз филм, скулптуру, сликарство, моду, практично је исто као оно које сам имао док сам стварао магични свет Алисе. Алисин апстрактни свет је повезан са апстрактним светом Бртке. 

БЕОГРАД КАО ДИГИТАЛНИ ЦЕНТАР


ИТАЛИЈАНСКИ уметник је нагласио, да уколико би се његова идеја реализовала у Београду, то би био први простор у источном делу Европе, за презентацију инверзивне уметности:
- То би било веома лепо. До сада је неколико изложби гостовало у Москви и Петербургу, али се нису пустили корени, јер их нису пратиле сталне поставке. Било би најбоље када би Београд постао стални центар дигиталне уметности, у коме бу радили и српски, али и аутори из целог света.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САМА САМ СЕ ПРИЈАВИЛА ПОЛИЦИЈИ Псовао ми мртву мајку! Дара тукла мушкарца од 2 метра - побеснела на Амиџића: Шта ти је смешно!