ОСУЂЕН НА ТЕЖАК ЖИВОТ: Објављен аутобиографски роман "Видно поље" Горана Бабића

Д. Бт.

25. 05. 2022. у 10:25

ЈЕДНОМ приликом истакнутог писца Горана Бабића (1944) генерал Ивица Кукоч, иначе дугогодишњи пријатељ његових родитеља, упитао га је зашто је почетком деведесетих дошао у Београд из Загреба у коме је живео пола века.

ОСУЂЕН НА ТЕЖАК ЖИВОТ: Објављен аутобиографски роман Видно поље Горана Бабића

Горан Бабић / Фото П. Митић

"Ти знаш, Ивице, да сам ја писац, а писцу је да би био то што јесте неопходна несрећа. А где има више несреће него у Београду под санкцијама и бомбама".

Овом анегдотом Бабић, иза кога је више од стотину књига различитих жанрова, је отворио аутобиографски роман "Видно поље" (у издању "Лагуне") у коме су породична и сећања из друштвеног живота, многобројни документи и чланци, полемике у времену од краја Другог светског рата преко великих превирања седамдесетих и осамдесетих у Југославији до емигрантског живота у Београду.

- Бабић је једини и најдоследнији, као један од највећих књижевника из Хрватске, бранио права Срба и преко ноћи је са женом и једногодишњом ћерком заувек напустио Загреб јер му је живот био угрожен. Последњи свој текст у Хрватској је написао када је на зиду у кварту Дубрава видео графит "забрањено за Србе, псе и Цигане". Текст је завршио реченицом: "Тражите ме међу Србима, псима и Циганима" - написао је својевремено песник Синиша Туцић.

Због доследног југословенства и привржености левици Бабић је у Хрватској био презрен и прогањан, а у Србији дочекан са игнорацијом и зачуђујућом равнодушношћу због чега је са породицом био осуђен на изузетно тежак живот.

- Подједнаки је статус имао као и сваки прогнаник из Хрватске и објавио на десетине песама и текстова о "Олуји" и доследно критиковао однос хрватске државе према Србима. Нажалост, ми га не видимо, а његове песме се деле по друштвеним мрежама у андерграунд издањима. Не губи тиме Горан Бабић, губи наша књижевност јер је он изванредан писац и то се тешко може оспорити - закључио је Туцић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Беки непожељан у Београду као Албанац, а хапшен као српски националиста