ОД ПРАЉЕ ДО ДИВЕ ГЛУМИШТА 20. ВЕКА: "Позив на бис - Жанка Стокић" Гордане Влајић упознаје младе читаоце са трагичним животом глумице

Вукица Стругар

22. 05. 2022. у 11:28

КОД госпође Дулске да смањим гестикулацију, а не да изгледам као да радим јутарње вежбе. Да унапредим мимику код Терезе из "Брачне ноћи". Који тон да узмем а да не поновим вокал удовице из "Наде". Вежбати дисање стомаком; технику учити од новорођенчета... - записала је Жанка Стокић у свешчици пронађеној у бифеу железничке станице у Љубљани.

ОД ПРАЉЕ ДО ДИВЕ ГЛУМИШТА 20. ВЕКА: Позив на бис - Жанка Стокић Гордане Влајић упознаје младе читаоце са трагичним животом глумице

Жанка Стокић 1945./ Фото Фејсбук

Изгубљена бележница заиста је припадала славној глумици, али белешка у њој је измишљена. "Измаштала" ју је Гордана Влајић, ауторка књиге "Позив на бис - Жанка Стокић", која се појавила у едицији "Знамените Српкиње" (у поднаслову "Из пера књижевница за децу") издавачке куће "Пчелица".

У истој едицији до сада су изашле и књиге о Милеви Марић Ајнштајн, Надежди Петровић, Милунки Савић, Десанки Максимовић, Милени Павловић Барили, Мини Караџић, Милици Стојадиновић Српкињи и Исидори Секулић. Приче о знаменитим Српкињама намењене су старијим основцима и средњошколцима, мада су и те како занимљиве читаоцима свих генерација: уз пуно прецизних, биографских података свака ауторка дала је особени литерарни печат, надограђујући фикцијом животе својих јунакиња.

- Живана Стокић се родила изјутра, 24. јануара 1887. године. Пошто ће редовна метеоролошка мерења и осматрања у Београду започети тачно пола године касније, није остало забележено да ли је и којом брзином тога дана дувао северац и да ли се коњима могло преко залеђене реке - полако и питко увлачи у причу читаоца Гордана Влајић, откривајући да је мала Живана (како је Жанкино крштено име), остала без оца већ са пет година, па јој се мајка убрзо преудала за попа Санду из Раброва.

Тек што је завршила четврти разред, сведочи списатељица, будућа Нушићева министарка први пут је одглумила: да није тужна. Стајала је поред попа Санде и испраћала мајку на вечни починак. И од тада почињу њена потуцања:

- Да ли се слажете да причу наставимо као да је ујак одвео Живану? Јер ако бисмо одлучили да ју је Санда отерао, морали бисмо да мењамо и део у којем је Живана одрастала уз његове поучно-смешно-срећне приче... А ко ће онда умети да објасни порекло Живаниног звонког и заразног смеха?! - маштовито, "интерактивно", гради причу Влајићева.

На позив издавача да напише књигу о Жанки Стокић, прикупљала је грађу у Музеју позоришне уметности Србије, новинским чланцима тог времена, интернету, па и у интервјуима са добитницима награде нашег листа са Жанкиним именом, а све у намери да сазна што више података из богатог и трагичног живота славне глумице.

С мером, тек у назнакама, ауторка неће прескочити ни детаљ о отмици (и покушају силовања) девојке која је тек стасавала у глумицу у трупи Димитрија Нишлића, у кафани "Таково". Тада је, пише списатељица, градећи несвакидашњи карактер своје јунакиње, "важне лекције доучила, да паметна особа предвиди проблем; очекује добро, али је увек спремна ако нешто крене по злу; слава није непробојна заштита"...

"А, ако ме се и ви убудуће сетите, па решите да ме посетите, пронаћи ћете ме без тешкоће.

Не доносите ни кафу ни воће, само ме понекад спасите самоће..."

ФРИЗЕР ЗА ПСЕ И СЕМАФОР

СВЕ илустрације у едицији "Знамените Српкиње" урадио је академски сликар Игор Крстић. Једна од особености ових књига је да радознали читалац "између редова" и у фуснотама сазнаје много детаља и о времену у коме су јунакиње живеле. Тако "Позив на бис" открива да су у Жанкино доба у Србији излазиле три дневне, 43 недељне и 36 месечних новина. Да је први семафор у Београду постављен 7. новембра 1939. године на раскрсници улица Краља Александра, Таковске и Кнеза Милоша, а да је хундефризер - фризер за псе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САЊА КУЖЕТ СМРШАЛА 18 КИЛА: Из исхране избацила ЈЕДНУ намирницу