ИЗЛОЖБА ДАНКИЦЕ ПЕТРОВСКЕ У КОРЊАЧИ: Фасцинација античком Грчком као иницијални инпулс

Novosti online

21. 05. 2022. у 19:00

УДРУЖЕЊЕ сликара и љубитеља сликарства Корњача је током протеклих година остварило репрезентативни уметнички програм и постало препознатљив културни топос Дорћола.

ИЗЛОЖБА ДАНКИЦЕ ПЕТРОВСКЕ У КОРЊАЧИ:  Фасцинација античком Грчком као иницијални инпулс

Удружење сликара и љубитеља сликарства Корњача

Чланови и оснивачи Удружења основаног 2017. године, прилазе уметности са различитих становишта, а спаја их љубав према уметности Основни циљ  овог специфичног Удружења јесте да кроз организовање изложби, песничких и музичких вечери, предавања из области културе и уметности постане место сусрета и тиме допринесе заједници, спроводећи јединствену културну мисију у животу престонице.

Галерија сарађује са студентима завршних година Уметничких факултета, те се од 2019. године у излагачком простору Корњаче приређује групна изложба студената. Овом сарадњом Удружење је своје редовне програмске активности усмерило ка активној афирмацији младих уметника. Један од најзначајнијих пројеката Удружења јесте Музеј жене – Прве школоване жене Србије,  покренут 2018. године. Стожерна тачка овог пројекта јесте да се кроз уметност  расветли улога жене у српском друштву и историји, да се исприча неиспричана прича о женама које су готово лавовском снагом успеле да се образују и учествују у културном и јавном животу Србије.

Удружење сликара и љубитеља сликарства Корњача

"Бахус поздравља дрво" уље на платну 135х 180 2019

Овим пројектом Удружење скреће пажњу околини на врло значајне историјске личности наше средине, на све запостављене учитељице, списатељице, предузетнице, адвокатице, сликарке, преводитељке, глумице, композиторке, песникиње и боркиње за своја права, за равноправност и једнакост.

Циклус изложби Музеј жене – Прве школоване жене Србије, конципиран је тако да публика и стручна јавност имају прилику да путем постављених графичких паноа добију основне податке о животима и раду првих школованих жена, док са друге стране имају прилику и да осете и доживе радове уметника који су инспирисани наративима из савремених теорија феминизма.

Удружење Корњача овим пројектом поставља питање српској јавности - зашто заборављамо жене које су стубови наше културе?

У Корњачи је недавно отворена изложба академске сликарке и чланице УЛУС-а, Данкице Петровске, једне од оснивача УСИЉС Корњача. Данкица Петровска је рођена у Скопљу. Академију ликовних уметности и постдипломске студије завршила је у Београду. Специјализирала је сликарство на Академији лепих уметности у Фиренци.

Удружење сликара и љубитеља сликарства Корњача

"Ноктурно" уље на платну 90 х 60 2022.

За Вечерње новости, Петровска је о актуелној изложби изјавила:

- Ово је моја друга самостална изложба у Корњачи. Прошле године је била моја ретроспективна изложба цртежа, на овој су изложене моје најновије слике, настале у последње три године. Слике су већег формата. Тема је она која је присутна више година на мојим сликама: фасцинација античком Грчком и само сликарство, они представљају иницијални импулс за прилазак слици и њен настанак. Двогодишњи боравак у Фиренци, значи, не пуки сусрет, већ стални контакт са ренесансим сликарством. Присутност те сјајне, велике уметности, оставило је трага у мени, на мојим сликама. Сликар улаже у слику себе, а она му одговара као ехо, враћајући му нешто што дотада није знао. Понекад га поведе и својим путем. За слике на овој изложби карактеристичан је нешто другачији приступ решавању простора, сведенија обојеност и тиши тоналитет.

Изложбу слика Данкице Петровске можете посетити до 31.маја у Цариградској број 9.

БОНУС ВИДЕО: КРОЈАЧЕВ ЛЕГАТ ОД 5.000 КЊИГА: Прича о Бошку Николићу, абаџији из Доњег Рибника

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)