ДРУГАЧИЈЕ СУ МИСЛИ У МОЈОЈ ГЛАВИ: Самуел Бјерк, писац и некадашња рок звезда, не зна зашто људи воле трилере из једне мале Норвешке

Д. Богутовић

16. 05. 2022. у 11:22

НЕКАДА је Фруде Сандер Ејен (1969) у родној Норвешкој био рок звезда, а онда је почео да пише и узео псеудоним Самуел Бјерк. Под тим именом је написао роман "Анђео у шуми", који је освојио критику и читаоце широм света и доспео на прво место бестселера часописа "Шпигл". После овог трилера, уследила је серија о јунацима Мији и Холгеру, у којој су објављени и наслови "Сова" и "Дечак који је волео јелене".

ДРУГАЧИЈЕ СУ МИСЛИ У МОЈОЈ ГЛАВИ: Самуел Бјерк, писац и некадашња рок звезда, не зна зашто људи воле трилере из једне мале Норвешке

Самуел Бјерк / Фото Харалд Орен

Ове његове књиге су у издању "Лагуне" постале популарне и код нас, а на питање како се одлучио да се упусти у стваралачку авантуру писања, за "Новости", каже:

- Једна норвешка издавачка кућа је организовала конкурс под називом "следећи велики норвешки криминалистички роман". Награда за победника је износила 50.000 евра. Желео сам да изазовем себе, да видим могу ли да победим. Помислио сам: колико ово може бити тешко?

* Да ли је постојао конкретан повод због кога сте се определили баш за жанр трилера?

- Одлучио сам се јер трилере чита највећи број људи широм света. Написао сам две књиге које су у другом жанру и оне јесу имале одличне критике, али су се само у Норвешкој добро продавале. Желео сам свој стил писања да уградим у нови жанр, да покушам да га учиним занимљивијим.

* При формирању ликова главних јунака, Холгера и Мије, на чему сте инсистирали? По чему се они разликују од осталих, многобројних полицијских детектива?

- Нисам сигуран колико се Холгер и Мија разликују од других ликова. Обоје се боре са сопственим животима као и многи други. Једина је разлика можда у томе што у мојим књигама сазнате много више о личном животу и мисаоном процесу ликова него што то можете да сазнате у другим књигама.

* Како проналазите теме за књиге?

- Заправо не знам одговор на ово. Само идем наоколо и покушавам да смислим нешто што ми је довољно занимљиво. И када нађем идеју тестирам је да видим да ли је добра. Стално добијам чудне идеје. Скоро сам посетио пријатеља. Мој пријатељ је заједно са хором отишао у Србију други пут. При повратку од пријатеља једноставно сам морао да станем насред улице, пала ми је луда идеја на памет за књигу. Мислим да моја глава ради мало другачије од глава других људи.

* Најавили сте да ће ваш серијал имати шест књига, имате ли већ идеје за будуће две?

- Рекао сам да ће серијал имати најмање шест књига, али изгледа да ће их бити још. Већ сам почео да пишем пету књигу, али имам прилично добру идеју о чему ће бити речи у шестој, седмој и осмој књизи.

* Како објашњавате прави бум скандинавског трилера у последњих десетак година?

- Нисам сигуран зашто људи широм света воле трилере из једне мале Норвешке. Неки кажу да је Скандинавија изолована и егзотична, па је можда и то разлог. Такође, овде имамо сјајну традицију писања трилера са психолошком тематиком и писци то све више уграђују у своје књиге, тако да и то може бити један од разлога популарности.

ОТКРИВЕН ТАЈНИ ИДЕНТИТЕТ

* ЗБОГ чега сте одлучили да узмете псеудоним под којим пишете романе?

- Много година се бавим уметношћу, пишем књиге, правим музику и пишем представе. Хтео сам да не знају име писца и да уживају само у књигама. Планирао сам да никада никоме не кажем ко је написао те књиге, да то остане тајна заувек. Међутим, једном се мој пријатељ напио и рекао једном новинару ко пише књиге и то је све покварило. Мада, сада могу да путујем по свету и причам о својим књигама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОВАКАВ ХОТЕЛ СВИ САЊАМО: Склад са природом преточен у најфинији луксуз