МИСТЕРИЈА БРАНКОВЕ СМРТИ: Документарни филм Миодрага Миљковића о принцу поезије приказан у Нишу

Ј. ЋОСИН

14. 05. 2022. у 10:25

ОН је био муња која је поцепала и време, и простор, и ударила у саму себе. Био је принц поезије у земљи у којој власт није волела принчеве, чак ни поетске.

МИСТЕРИЈА БРАНКОВЕ СМРТИ: Документарни филм Миодрага Миљковића о принцу поезије приказан у Нишу

Фото Принтскрин

Овако је, на самом почетку документарног филма "Бранко", који је у четвртак увече премијерно приказан у Нишком културном центру, описан славни принц српске поезије, песник ватре и смрти - Бранко Миљковић. Сценариста и режисер Миодраг Мића Миљковић каже да је главни мотив за снимање филма била недовршена истрага о Бранковој смрти.

Бранко је преминуо 12. фебруара 1961. године, његова смрт званично је проглашена као самоубиство вешањем, а постоје они који и данас верују да је ипак реч о убиству.

- Постоји канонизована верзија да је Бранко извршио самоубиство, коју је држава форсирала, али и низ индиција да је реч о убиству. Како, ко и зашто га је убио - то не можемо да тврдимо. Дали смо пар претпоставки у филму, али готово је сигурно да је истрага о његовој смрти забашурена и да никада није спроведена до краја. Породици никад није предат обдукциони лист, што је било обавезно после сваког смртног исхода. Има још сијасет ствари које говоре у прилог томе да је власт једва чекала да се то заврши и да се више тиме не бави - објашњава режисер и додаје да о тој теорији у филму сведоче аутентичне изјаве Бранкових родитеља.

Филм почиње причом о Бранковој страсти за читањем и учењем у детињству. Кроз филм се прожимају и сви ужаси рата којима је песник био окружен, као и његови гимназијски дани, када умало није био избачен из школе због еротске поезије коју је писао.

Управо поезија је други, ништа мање важан мотив за настанак овог документарца који је премијерно приказан у Сали НКЦ. Мића Миљковић каже да се диви Бранковој интелигенцији, за коју каже да је вансеријска и поручује да песников живот заслужује и играни филм.

- Његова поезија је преживела. Њена снага је можда сад и јача него што је онда била. У почетку су за Бранка говорили да није песник, већ филозоф, сматрали су да он збуњује људе, да је његова поезија затворена - наводи Мића Миљковић.

Миодраг Мића Миљковић, Фото Ј.Ћ.

Обрађен је и део његовог живота у Београду, где је студирао филозофију и живео у неусловном стану. Писао је родољубиве песме, али и песме о девојкама у које се заљубљивао. Међу њима је студенткиња филозофије Мадлен, која се након његове смрти замонашила. Једној од његових најлепших песама, "Узалуд је будим", аутори су такође дали доста простора у филму.

Филм је рађен у продукцији нишког "Синопсиса", а сниман је годину и по дана, углавном у Нишу, уз неколико сцена у Београду. Презентер је глумац нишког Народног позоришта Александар Михаиловић, а наратор Дејан Цицмиловић.

Фото Ј.Ћ.

ТЕРЕТ СЛАВЕ

Бранко Миљковић је рођен 29. јануара 1934. године у Нишу. Како је истакнуто у филму, Бранко је све радио до краја, ништа половично - и када воли, и када пише, и када пије. Са теретом славе није умео да се носи.

На његовом споменику исклесано је: "Уби ме прејака реч". Његово име понела је једна улица, једна нишка основна школа, али и књижевна награда, поетске свечаности у Гаџином Хану и тамошња манифестација за ђаке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ЛЕГЛА НА ХАУБУ АУТА У ПОКРЕТУ: Снимак из Београда запрепастио мреже (ВИДЕО)