ОДСЈАЈИ "ДУПЛОГ МЕСЕЦА": Сликар Драган Здравковић о позиву да радове изложи у угледној галерији у Ослу

М. КРАЉ

07. 05. 2022. у 14:11

ЈЕДАН од најстаријих и најутицајнијих изложбених простора у Ослу - Галерија "Брандструп", која између осталих, представља уметнике попут Џозефа Кошута и Марине Абрамовић, позвала је нашег сликара Драгана Здравковића да се следећег јануара самостално представи у норвешкој престоници.

ОДСЈАЈИ ДУПЛОГ МЕСЕЦА: Сликар Драган Здравковић о позиву да радове изложи у угледној галерији у Ослу

Поставка за норвешке галеристе, Фото Владимир Јочић

Од ванредног професора Београдског факултета примењених уметности, Скандинавци су наручили нови циклус дела, са намером да светску премијеру има управо под њиховим кровом.

Како би слике видели уживо, направили избор за поставку и одредили термин отварања, у Београду су, пре неколико дана боравили Марит Гилеспи, сувласница галерије "Брандструп" (њен супруг, други сувласник, Ким Брандструп, укључио се путем видео-линка из Норвешке), и Вилијам Флатмо, директор "Кристен Свеос фондације", која је прва Здравковићеве радове промовисала на северу Европе.

- Тим поводом смо у биоскопу "Балкан" направили изложбу затвореног типа, неку врсту "шоурума" који се јако допао гостима - открива Здравковић, за "Новости", додајући да је велику подршку добио од Фондације "Саша Марчета" и њене директорке Ксеније Самарџије, која је угостила стручњаке из Норвешке и упознала их са историјом зграде, активностима и плановима нашег изложбеног простора.

- Закључили смо да је ово одличан и успешан вид презентовања домаћих аутора интернационалним професионалцима у овој области, који би могао да постане пракса у активностима фондације, а у корист боље афирмације наших стваралаца у свету. Међу посетиоцима је био и мени незаобилазан гост, професор Љуба Глигоријевић, чију опсервацију и мишљење никада не пропуштам да чујем. Он је ауторитет који је незаменљив.

Фото Владимир Јочић

Велику помоћ у реализацији изложбе у Ослу пружа "Кристен Свеос фондација", која већ поседује шест радова нашег сликара. Свеос, иначе, један од највећих норвешких колекционара, запазио је дела Здравковића, када је пре пет година био један од представника Србије на Бијеналу у Венецији. Тако су слике нашег ствараоца доспеле у збирку која броји 3.500 дела уметника као што су Метју Барни, Олафур Елијасон, Аниш Капур, Луиз Буржоа, Тони Крег, Бранкуси, Вилијам Кентриџ, Адријан Геније, Нео Раух...

Пре две године Свеос и директор његове фондације Вилијам Флатмо били су у Београду у сликаревом атељеу.

- Договорено је тада да радим и ником не показујем слике, како би ексклузивно биле изложене у Ослу - објашњава уметник.

- У овом циклусу не одступам много од себе, јер у сваку слику улазим као засебну целину. Предложио сам да се изложба зове "Дупли месец", што се произилази из те моје приче о паралелним световима, нашем унутрашњем и спољашњем, дневнополитичком. Мој свет је увек био везан за изолацију, па ме корона није омела у стваралачком процесу, насупрот.

Циклус "Стање хибернације", као да је био нека ментална припрема за оно што нам се десило.

Драган Здравковић, Фото Владимир Јочић

ПРВИ ПОСЛЕ МАРИНЕ АБРАМОВИЋ

ЈА сам, како је кроз осмех једном изјавио Кристен Свеос, први српски уметник у овој колекцији, наравно, после Марине Абрамовић - прича Здравковић, додајући да је договорено да већ почетком децембра оде у Осло, како би се за отварање приредила и пратећа књига са фотографијама изложбе, и организовали се разговори и презентације поставке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (0)

НАКОН ВУЧИЋЕВИХ ПИТАЊА МУК: Председник о лажним патриотама (ВИДЕО)