ЏОРЏ ЏЕНТЛИ МИ ЈЕ ОСТВАРИО ДЕЧАЧКИ САН: Британски глумац Мартин Шо, звезда нове детективске драме на каналу Епик драма

НИКОЛА ДРАЖОВИЋ

08. 05. 2022. у 15:46

ОВОГ маја на канал Епик драма стиже нова детективска драма која нас сели у кишовити Лондон са почетка шездесетих година прошлог века.

ЏОРЏ ЏЕНТЛИ МИ ЈЕ ОСТВАРИО ДЕЧАЧКИ САН: Британски глумац Мартин Шо, звезда нове детективске драме на каналу Епик драма

Фото IMDb

"Инспектор Џорџ Џентли" телевизијска је адаптација једног из серије романа о популарном британском инспектору коме је живот на страницама својих романа подарио награђивани писац Алан Хантер. Главну улогу у серији, која ће се приказивати од 7. маја од 19.30, тумачи познати британски глумац Мартин Шо, који нам у ексклузивном интервјуу за "ТВ Новости" открива да га је овој улози привукао квалитет сценарија.

- Са тим све почиње и завршава, бар када сам ја у питању. И то је једино на шта обраћам пажњу. Уз добар сценарио тешко је да режија и глумци закажу. Увек је прича окидач за све остало, и ако ћете у нечему тражити кривца за неуспех неког пројекта, онда је то најчешће управо лош текст.

Можете ли нам рећи нешто више о самом Џорџу Џентлију, како је изгледао ваш први сусрет?

- Упознавање са Џорџом за мене је донекле изгледало као да се поново сусрећем са неким старим пријатељем. Као да смо се познавали цео живот, али стицајем околности последњих година нисмо били превише у контакту. Препознао сам се у многим његовим карактерним цртама, а пре свега у томе што смо негде сличних година. Он се са генералом Монтгомеријем борио у Другом светском рату. Психолошки је веома снажан, заклети борац, преживео је тешка времена, тако да добро зна шта може да очекује од живота. Носи тешко бреме прошлости, будући да је преживео и смрт своје супруге, а његова мисија да "истреби" корупцију у полицији, у чему је усамљен, сама по себи је већ довољно тешка.

Како сте се припремали за рад на овој серији?

- Није ми било потребно много припреме. Велика помоћ била је и у томе што сам проживео период у ком је смештена радња серије, па ми није било сувише тешко да дочарам шездесете прошлог века. Познајем ту епоху веома добро.

По чему се "Џорџ Џентли" разликује у односу на друге полицијске серијале?

- Када сценариста употреби машту на прави начин и оцрта трасу којом треба да се крећете, онда и у вама, као глумцу, пробуди жељу да донесете нешто другачије. Све полицијске драме су сличне. Оно што их разликује је сама душа главних јунака. Њихове животне приче су те које дају неку другу арому радњи. Шта је то што су преживели, са чиме се боре, који су њихови демони? То је оно што одређује тон неке серије и сценарија. Ако узмете за пример, рецимо, све адаптације "Шерлока Холмса". Свака од њих је на неки начин била другачија иако је увек реч о истим ликовима. Људска личност је толико комплексна да од сваке карактерне црте једног истог лика можете направити потпуно различите серије. У томе је лепота нашег посла.

У крими-серијама смо већ навикли да главни јунак има свог верног пратиоца. У случају Џентлија, ко је његов Вотсон?

- Зове се Бахус и њега је у серији дочарао сјајан млади глумац Ли Инглби. Чини ми се да је он овом лику својим талентом додао управо оно што је било неопходно да би публика остала прикована уз мале екране. Када сам први пут погледао серију, када је коначно била монтирана, стекао сам утисак да је Бахус много важнији за целу серију, и да је он тај који одржава мистичност и напетост од почетка до краја сваке епизоде. Најзанимљивије у вези са овим двојцем је то што су своје "путовање" започели прилично оштро, готово сукобом.

Иако је за Бахуса то што му је легенда Скотланд јарда, чувени инспектор Џорџ Џентли, додељен за партнера било остварење свих снова, ускоро ће открити да одушевљење није обострано. Наиме, Џентли је навикао да ради сам, а будући да се цео живот борио против корупције и "прљавих" полицајаца, свог новог младог партнера доживео је као опасност.

Некога ко му је наметнут да га контролише и спута у његовим намерама. Зато је према њему заузео гард и није га штедео у критици и омаловажавању. Ипак, временом, њих двојица откривају да су на истој страни закона и партнерство прераста у пријатељство.

Фото Вијасат

Чиме је Бахус сломио Џентлијеве бедеме?

- Тајни рецепт сваког успешног ТВ тандема јесте у различитости. То је случај и са Џорџом и Бахусом. Док је Џентли спор, детаљан и методичан, овај други је у својој младости брзоплет, ужурбан и хаотичан. Међутим, Џентли је убрзо открио да се уз свог млађег колегу поново смеје, и то после ко зна колико година туге и самоизолације које су га претвориле у емотивно недоступну олупину, човека који је заборавио како изгледа живети у друштву.

Чини ли вам се да је то што смо помало заборавили да се смејемо постала свакодневна пракса? Из чега црпите позитивну енергију у животу?

- Имам осећај да смо се смеха одрекли сами. Најлакше је смејати се, али многи тога нису свесни, а смех је најбољи лек за сваку муку. Треба само пронаћи прекидач за позитивне мисли у себи и пребацити се на фреквенцију која ће вама, али и онима око вас живот учинити лепшим. Када упловите у мрак и негативне мисли, таква енергија се само лепи за вас, попут блата. И тешко је отрести је се, јер њена тежина вуче све дубље. Мој савет је једноставан - кад је тешко, само се смеј. Па чак и на силу. То ће увек привући још некога да се смеје са вама, а најважније је у тешким тренуцима не бити сам. То је на свој начин научио и Џентли.

Шта је ваш прекидач за позитивну енергију?

- Свака добра улога, пријатељи, породица, ситна задовољства. Морате удовољити себи да бисте били срећни. Тек тада ћете бити добри и другима.

Ли Инглби, Фото Вијасат

По чему ћете памтити снимање ове серије? Да ли је успела да вас на неки начин врати у младост?

- Било је мало потресно то суочавање са тим да је моја младост остала у шездесетим годинама прошлог века, али изузев тога све остало је било феноменално искуство (смех).

Оно што ми је обележило снимање ове серије јесте прилика да седнем за волан аутомобила које су возили моји родитељи, а који су за нас клинце из тог периода били недостижан сан.

Свако од нас је маштао да провоза татин "ровер", а сада ми се напокон указала прилика за то, али морам да признам да ми је тај сан био помало окрњен, јер се дешавало да понекад уопште нису хтели да раде, и онда смо морали да вергламо њихове моторе, све док на крају не би забректали.

Да ли вам је остао још неки неостварен сан?

- Можда да мало "крстарим" мотором. Иако смо на сету имали заиста неколико сјајних примерака, нису ми дозволили да их возим, иако сам имао возачку дозволу, јер полиса осигурања за нас глумце није обухватала вожњу мотором. Иначе, најснажнији утисак, када је реч о самом искуству путовања кроз време, у моју младост, јесте то што сам схватио колико се све променило за релативно кратак временски период. Колико је све напредовало. У време када се одвија ова серија извршен је атентат на Кенедија. Још се сећам тог дана. Лежао сам у кревету. Ускоро је требало да кренем на колеџ, када је на телевизији изненада прекинут програм и саопштено је да је убијен амерички председник.

Тада још нисмо били сигурни да ли је то истина или не, међутим, када сам стигао на колеџ, видео сам да су сви амерички ученици били у оделима уместо у регуларној школској униформи. Био је то историјски догађај. Али када посматрам тај дан са ове дистанце, имам осећај да се време убрзало. Као да сваког дана имамо један историјски догађај. Живот је постао пренапоран за праћење. Нисам сигуран колико дуго ће људи још моћи да издрже овај притисак и у шта ће људи следеће еволуирати. Немогуће је толико догађаја испратити емоцијама а немати неке последице.

А онај ваш савет да се бранимо смехом?

- Нисам сигуран колико смеха би било довољно.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

МОЛИТВА ИЗ ХИЛАНДАРА: Вучићу, издржи искушења и притиске

У БЕСЕДИ за славском трпезом у манастиру Хиландар на Светој Гори, игуман Методије позвао је данас окупљене вернике и сав верни народ да се помоле за судбину Косова и Метохије, као и за оне који ће одлучивати о судбини јужне српске покрајине.

27. 01. 2023. у 15:36

Коментари (0)

ВИШЕГОДИШЊА ТРАДИЦИЈА СЕ НАСТАВИЛА: Школска слава и Дан солидарности обележени новом посетом Meridianbeta Косову и Метохији (ФОТО)