ПОЧЕО БИЈЕНАЛЕ УМЕТНОСТИ У ВЕНЕЦИЈИ: "Млеко од снова" се отвара за читав свет, Србију представља "Ход са водом"

Милица Остојић (Рим)

22. 04. 2022. у 15:53

ПОСЛЕ затворене Италије, уметничке и стваралачке лепоте, град Венеција се сутра отвара за читав свет уметности – 59. Бијенале уметности са насловом "Млеко од снова".

ПОЧЕО БИЈЕНАЛЕ УМЕТНОСТИ У ВЕНЕЦИЈИ: Млеко од снова се отвара за читав свет, Србију представља Ход са водом

Фото: Јутјуб/VernissageTV

Од 23. априла до 27. новембра представља се 58 земаља, међу њима и Србија, 213 уметника у разним павиљонима, 191 уметница и 22 уметника, вољу да поново освоји нормалност и оптимизам одмах је ставила на прво место једна жена - уметничка директора Ћећилија Алемани. То је прва жена са Апенинског полуострва куратор изложбе, стављајући свој печат понајпре насловом позајмљеним од мексичке надреалистичке сликарке и книжевнице Леоноре Карингтон (1917 – 2011) која је описивала магични свет у којем се живот константно преображава. Ћећилија има велико искуство на њујоршкој уметничкој сцени као и у дирекцији Павиљона Италије на Бијеналу 2017.

За 180 уметника то ће бити прво присуство у Лагуни а биће изложено 1433 рада, уметничка дела, инсталације, највише дела од настанка Бијенала. 5 земаља појављује се први пут: Камерун, Намибија, Непал, Оман и Уганда, а три земље Казахстан, Киргистан и Узбекистан први пут ће имати своје павиљоне.

Мото овогодишњег Бијенала јесте магични свет у којем се живот константно преображава кроз призму имагинације, колико је метафоре после пандемиие у томе не треба ни описивати, "свако може да се промени, постане нешто друго или неко други". Ове године посебно је фаворизован национални уметнички пут, 80 учесника у историјским падиљонима, Ђардини, Арсеналу и у историјском делу Венеције, у павиљону Италије постављено једно велико дело Ђан Марија Тозатија који ће заузети целокупни падиљон а остали италијански уметници биће распоређени у светским падиљонима. По жељи градоначелника Венеције постављен је павиљон града домаћина а ту су и бројни пратећи програми.

СРБИЈА НА 59. БИЈЕНАЛУ

Србију представља пројекат уметника Владимира Николића и кустоскиње Биљане Ћирић "Ход са водом". Павиљон Србије већ је отворила министарка културе и информисања Маја Гојковић. Николићева истраживања кроз два рада "800м" (снимљен дроном, из птичје перспективе) и "Документ" у хоризонталном формату, потцртавају односе са технологијом и природом, у овим случају водом као основним делом наших тела, али и водом као простором за повезивање, тако ће се посетиоци сусрести са два доминантна формата сликарства – вертикалним и хоризонталним у два различита скупа односа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СУПРУГА ВОДИТЕЉА Лепа глумица из популарних серија: Брзо смо схватили да смо се заволели (ФОТО)