НАГРАДА "МОМО КАПОР" ВЕСНИ ГОЛДСВОРДИ: Признање припало за роман "Гвоздена завеса"

В.В.С.

11. 03. 2022. у 12:48

ОВОГОДИШЊА награда "Момо Капор" за књижевност припала је књижевници Весни Голдсворти за роман "Гвоздена завеса", а одлуку о томе једногласно је донео жири у саставу Мухарем Баздуљ, књижевник (председник), Радмила Станковић, новинарка и Вуле Журић, књижевник.

НАГРАДА МОМО КАПОР ВЕСНИ ГОЛДСВОРДИ: Признање припало за роман Гвоздена завеса

фото:Промо

Чланови жирија у образложењу су истакли:

"У свет књижевности, Весна Голдсворти је ушла на велика врата књигом "Измишљање Руританије". О различитим "руританијама" углавном су писали енглески писци. Међутим, постоји и у опусу Моме Капора Република Козилија, једна варијација на парадигматичну Руританију. Ова фиктивна земља помиње се у Капоровом роману "Зое". Управо то је роман који се лепо симболички римује са "Гвозденом завесом" јер су оба романи о љубави, о истоку и западу, о епохи те оде великом граду (Њујорку односно Лондону). Политички тешка времена су оквир за велику књижевност. Жирију и Задужбини је част да овом наградом на још један начин укажу на сјајан роман Весне Голдсворти, недвојбено достојан награде са именом Моме Капора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да су његове Ваздушно-космичке снаге у понедељак гађале положаје терористичке организације Џабхат ал-Нусра у Идлибу, убивши и ранивши већи број терориста те организације и уништивши њихове положаје.

04. 10. 2022. у 22:56

КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО? Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

"КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО?" Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас обећала је у среду да ће провести Британију кроз "олујна времена" и преобразити британску економију, у покушају да поврати ауторитет у својој странци која се побунила након хаотичних првих месец дана на власти.

05. 10. 2022. у 17:47

Коментари (1)

АНАСТАСИЈИ ТРАЧ ТЕШКО ПАО: Јелена открила у каквом су односу